ISIL zauzeo granični prelaz prema Siriji

Sunitski borci u Iraku preuzeli su u noći na subotu granični prelaz na iračko-sirijskoj granici, objavili su sigurnosni izvori u subotu.

Preuzimanje prelaza strateški je dobitak za pobunjenike, jer im omogućava prevoz teškog oružja između područja pod njihovim nadzorom u obje zemlje, prenosi Hina.

Pobunjenici, koje predvodi oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), najprije su u petak zauzeli mjesto Al-Quaim i potisnuli sigurnosne snage, da bi zatim preuzeli prelaz.

Kad su graničari čuli da je Al-Quaim pao, napustili su svoja mjesta i prepustili ih pobunjenicima, rekao je sigurnosni izvor.

Nekoliko hiljada pripadnika šiitske milicije lojalnih moćnom imamu Moqtadi al-Sadru paradiralo je ulicama Bagdada.


Imran Khan o paradi šiitske milicije

Moqtada al-Sadr, čija se Mahdi armija godinama borila protiv američkih snaga, pozvao je na vojnu paradu u cijeloj zemlji, prenosi Tanjug.

Smatra se da Sadr vodi više od 10.000 boraca, koji su se dobrovoljno prijavili da se bore uz iračke snage sigurnosti protiv ISIL-a.

Odbrana Bagdada

Novinar Al Jazeere Imran Khan je javio iz Bagdada kako je Sadr jasno naglasio da je uloga njegovih boraca samo da brane Bagdad, ali postoji zabrinutost da bi se ponovo mogla osnovati Mahdi armija, koja je raspuštena 2008.

Ponovno uspostavljanje Mahdi armije, koja je optužena za učešće u iračkom sektaškom sukobu u periodu između 2006. i 2008, pojačalo bi strah od većeg rata između sunita i šiita.

Sunitski pobunjenici su preuzeli kontrolu nad velikim dijelom teritorije širom Iraka.

Iračke snage su u petak počele sa grupiranjem sjeverno od Bagdada s ciljem da krenu na sunitske pobunjenike, čije je napredovanje ka glavnom gradu Iraka natjeralo Sjedinjene Američke Države da najave slanje vojnih savjetnika koji bi ojačali otpor Vlade Iraka.

Američki predsjednik Barack Obama je ponudio do 300 Amerikanca koji bi pomogli u koordiniranju borbe, ali je odbio zahtjev šiitske Vlade za zračne napade, te je ponovo pozvao premijera Nourija al-Malikija da poveća napore da se prevladaju sektaške podjele koje su potpirile ogorčenje među sunitskom manjinom.

Izvor: Al Jazeera i agencije