Iskopavanja kod hrama u Prištini: Dojava o masovnoj grobnici

Stručnjaci sudske medicine pretražuju teren na temelju informacija svjedoka (Anadolija)

U okviru kampusa Univerziteta u Prištini, u blizini nedovršenog pravoslavnog hrama, počela su iskopavanja terena za koji se sumnja da je moguća masovna grobnica iz 1999. godine.

Stručnjaci sudske medicine pretražuju teren na temelju informacija svjedoka, odnosno građana obližnjih zgrada, koji su izjavili da su tokom rata vidjeli bager da kopa noću.

Postoji sumnja da je riječ o žrtvama albanske nacionalnosti. Na Kosovu se još traga za 1.665 nestalih osoba.

Iskopavanja se rade na osnovu sudske dozvole u saradnji s predstavnicima Misije EULEX i KFOR-a, rekao je tužilac Elez Blakaj.

Bajram Cerkini, koordinator 22 udruženja porodica nestalih na Kosovu, kazao je da se ne može govoriti o broju nestalih kada se još ne zna ni ima li zakopanih posmrtnih ostataka na toj lokaciji.

Smanjiti tenzije

“Ja, kao rodbina, mogu reći da sam razočaran, pogođen i uznemiren zato što se nakon 17 godina na Kosovu, u centru Prištine, iskopava. Ne može se reći je li jedan, dva, tri ili četiri, ima li ili nema, sumnje svedoka treba provjeriti”, kazao je Cerkini.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Prenk Gjetaj izjavio je da je iskopavanje počelo na prvoj od tri lokacije koje će biti istražene te da će u slučaju pronalaska posmrtnih ostataka biti urađena lokalizacija prostora i nastavljeno profesionalno arheološko istraživanje.

“Srpska strana je informisana o mjestu i vremenu da budu učesnici kao i drugim slučajevima, tako djelujemo i u Srbiji i vjerujem da će ova saradnja pomoći na otklanjanju tenzija da se sumnjive lokacije ne politizuju”, kazao je.

Gjetaj je rekao da nijedan institucionalni ni vjerski objekat neće biti oštećen.

Nedovršeni hram na mjestu iskopavanja

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović je izjavio da je rješavanje sudbine nestalih posebno osjetljivo pitanje i da se mora ispitati postoji li na toj lokaciji grobnica.

Istakao je da se iskopavanja vrše na posebno osjetljivom mjestu, pored nedovršenog pravoslavnog hrama u centru Prištine.

“Prosto, ovo ne bi smelo da ostane nerazjašnjeno, zato što je i u javnosti malo izašlo iz ove sfere koja ima humanitarni karakter. Ono što je dobro je što je i crkva podržala i dala apsolutnu saglasnost da se izvrši pretraga ove lokacije i smatram da je ovo odgovoran pristup svih nas”, kazao je Odalović.

Ranije je zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović obišao lokaciju, rekavši kako nije ubijeđen da postoji iskrena namjera da se pronađe grobnica. Dodao je kako smatra da je riječ o politizaciji i stavljanju pitanja nedovršenog pravoslavnog hrama u negativan kontekst.

Hram je izgrađen u vrijeme mandata Slobodana Miloševića i na Kosovu je bilo mnogo polemike u vezi s daljom sudbinom tog vjerskog objekta.

Izvor: Al Jazeera i agencije