Iskorištavanje radnika zamaskirano cvijećem

Kenija je jedan od tri najveća izvoznika cvijeća na svijetu. Ta industrija zapošljava tisuće radnika u zemlji, ali sve je više zabrinutih zbog njihovih radnih uvjeta.

Veliko šarenilo cvijeća iz svih krajeva Kenije na jednom mjestu. Žarkim bojama i opojnim mirisom pokušavaju namamiti kupce.

Ta zemlja je treći najveći izvoznik cvijeća nakon Nizozemske i Kolumbije.

“Postali smo ime na svjetskom tržištu. Najveći smo izvoznik na tržištu dalekog istoka i Europske unije”, kaže Jane Ngige iz Regulacijskog vijeća cvjećarske industrije.

Obolijevaju zbog hemikalija

No, to je industrija koja zahtijeva mukotrpan rad. Radnici na plantaži blizu glavnog grada žure kako bi ispoštovali rokove. Do kraja dana za Europu se mora poslati 250.000 ruža.

“Kupci su iskazali zabrinutost za dobrobit tisuća radnika koji su zaduženi da cvijeće na vrijeme stigne na najudaljenija tržišta. U ovoj industriji zaposleno je blizu pola milijuna ljudi”, javlja reporterka Al Jazeere Catherine Soi.

Jedna skupina radnika nije našoj ekipi htjela otkriti svoj identitet. Dobili su otkaze na plantažama zato što su se razboljeli.

A bolesni su zbog, kako tvrde, prevelikog izlaganja kemikalijama koje se koriste za očuvanje cvijeća.

Žale se na preduge radne sate, dotrajalu zaštitnu opremu i vrlo slabu plaću.

“Poslodavcu nije stalo do nas. Kada sam dobila posao, nisam imala zdravstvenih problema. Sada kada imam ovakvu ruku, dali su mi otkaz. Čak se ne mogu zaposliti ni na drugim farmama”, kaže jedna radnica.

Radnici ne prijavljuju zloupotrebe

Iz Regulacijskog vijeća tvrde da ovakav slučaj nije rijetkost. A kada se zlouporaba dogodi, radnici je ne prijavljuju nadležnim organima.

“Vjerojatno radnici ne znaju kako ispričati svoj problem. Kako to znamo? Napravili smo istraživanje koje je pokazalo da je to najslabija karika u komunikacijskom lancu između radnika i nadležnih organa”, objašnjava Ngige.

Stroge međunarodne regulacije sve više otežavaju poslodavcima ignoriranje problema njihovih radnika.

Međutim, ovi radnici tvrde da te iste regulacije ne sprječavaju poslodavce da ih iskorištavaju.

Izvor: Al Jazeera