Islam i muslimani jačaju koheziju njemačkog društva

U radu crkvenog kongresa učestvovali su i njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, i šejh Al-Azhara Ahmed el-Tayyib (Al Jazeera)

Piše: Khaled Schmidt, Berlin

Diskusije o položaju islama u Njemačkoj i integraciji muslimana u društvo zauzele su važno mjesto u sadržajima Evangelističkog crkvenog kongresa u Njemačkoj koji se održava svake dvije godine. Događaj je trajao pet dana i održavao se u glavnom gradu Berlinu. Okončan je u nedjelju, uz učešće 200.000 posjetitelja.  

Kongres je ove godine protekao u znaku obilježavanja 500. godišnjice Reformacije i osnivanja Protestantske crkve u Njemačkoj, čije je utemeljitelj Martin Luther. Političari i istaknute duhovne vođe govorili su o važnosti dinamiziranja dijaloga o socijalnoj koheziji i zajedničkom životu s muslimanima.

Muslimanska manjina, čiji se broj procjenjuje na oko pet miliona ljudi, što predstavlja 5,4 posto stanovništva Njemačke, od ukupno 82,4 miliona, sve češće je izložena neutemeljenim predrasudama, otkriva studija predstavljena na Evangelističkom crkvenom kongresu.

Istaknuta manjina

U radu crkvenog kongresa učestvovao je i njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, zajedno sa šejhom Al-Azhara Ahmedom el-Tayyibom, pri čemu su razgovarali na temu “Tolerancija i mirni suživot između religija”, čemu je prisustvovao veliki broj posjetitelja.

De Maiziere je pozvao na veću vjersku toleranciju, kako bi se “suočili sa strahom kojeg osjećaju mnogi Nijemci i Evropljani da bi se njihov identitet i kultura mogli promijeniti, s obzirom na to da se otvara mogućnost drugim religijama da dožive prosperitet u njihovoj državi”.

Njemački ministar pojašnjava da je njegova država “neutralna prema religijama, ali da nije sekularna. Karakterizira je otvorenost prema vjeri kojoj se daje značajna uloga u društvu”. Rekao je da muslimani Njemačke predstavljaju istaknutu manjinu i dio njemačkog društva. Stoga je važno da se novi imigranti muslimani integriraju u ovo društvo koje im pruža poštovanje i očekuje od njih jednako poštovanje kroz prihvatanje njihovih vrijednosti.

De Maiziere je rekao da islam, kao otvoreni evropski model, zasnovan na demokratiji, poput kršćanstva, ima svoj doprinos u jačanju kohezije njemačkog društva. Pozvao je njemačke crkve da daju veći doprinos u raspravama koje se vode u državi o islamu te da ne prepuste stvari samo državi.

Apelirao je na crkve da iznesu svoje poglede o sličnostima između islama i kršćanstva, i željenom modelu islama, te granicama vjerske slobode, čak i za muslimane.

Vjerski osjećaj

Šejh Al-Azhara je rekao da oživljavanje vjerskog osjećaja kroz obilježavanje dana Protestantske crkve u glavnom gradu Njemačke, kao svjetskog lidera u naučnom progresu, predstavlja otvoreno priznanje značaja koji religija ima u ljudskom životu. Dodao je da se svjetske krize mogu riješiti samo vraćanjem vjerskim učenjima bez kojih se ne mogu ostvariti pravda i jednakost.

Još je istakao da je “islam, kao posljednja Božija objava, otvoren prema svim religijama te da nikad nije izašao iz okvira bratstva sa sljedbenicima drugih religija”. Pozvao je duhovne vođe na Zapadu da doprinesu ispravljanju lažne slike o islamu “usađenoj u umove njihovih sugrađana kao barbarskoj religiji čiji su sljedbenici krvožderni divljaci”.

Tokom druge rasprave na temu “Kako me vidiš: svijest muslimana Njemačke o sebi i drugih o njima”, predsjedavajuća Odbora za rad i socijalna pitanja u Bundestagu Christine Grissa smatra da osnivanje stranke “Alternativa za Njemačku”, kao prve stranke koja usvaja neprijateljsku politiku prema islamu, stavlja kršćane Njemačke pred veliki izazov. Pojasnila je da diskriminacija jedne grupe ljudi zbog njihove vjere predstavlja problem za kršćane, ali i za sve ljude koji vjeruju u religiju.

Predsjednik Evangelističke crkve u Saksoniji Carsten Rentzing istakao je važnost uloge islama i kršćanskog dijaloga s njim. Rentzing je rekao da trenutno bacanje ljage na islam predstavlja veliku nepravdu i nepošten odnos prema ovoj vjeri.

Muslimani izloženi diskriminaciji

Kaže da islam kojeg poznaje nije onakav kakvim ga oni opisuju i da se razlikuje od negativnih percepcija koje mu se pripisuju.

Tokom Evangelističkog crkvenog kongresa predstavljena je studija koju je pripremio dr. Andreas Zick, profesor na Bielefeld univerzitetu, koji se bavi proučavanjem društvenih konflikata. U studiji se navodi da su muslimani u Njemačkoj izloženi sve većoj diskriminaciji i negativnim stereotipima.

Također, piše da 40 posto ispitanih Nijemaca smatra kako se islam infiltrira u društvo u njihovoj zemlji.   

Zick pojašnjava kako su ovi negativni stereotipi prema islamu iz manje obrazovanih krugova prešli i među obrazovaniji dio društva.

Izvor: Al Jazeera