Islamofobija u Francuskoj u porastu

Islam je druga vjeroispovijest u Francuskoj s 3,5 do 5 milijuna vjernika (EPA)

Broj “islamofobnih” incidenata u Francuskoj porastao je za 70 posto nakon napada u januaru u Parizu, u odnosu na isti period 2014. godine, objavio je u srijedu Kolektiv protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF).

Ta nezavisna udruga Francuskog vijeća muslimanske vjere (CFCM) zabilježila je 764 “islamofobnih” radnji 2014, odnosno porast od 10,6 posto u odnosu na 2013. godinu.

Opservatorij protiv islamofobije pri CFCM-u, čije brojke počivaju samo na pritužbama koje skupi Ministarstvo unutašnjih poslova, sa svoje je strane otkrio 133 antimuslimanske radnje 2014. ili pad za 41,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Islamofobne radnje“

Brojke CCIF-a poklapaju se naprotiv s onima Opservatorija CFCM-a za period koji je uslijedilo nakon napada na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

Tako je Kolektiv popisao 153 “islamofobne” radnje između 7. januara i 7. februara (+70 posto), dok je Opservatorij bilježio 147 antimuslimanske radnje za koje su podnesene pritužbe između 7. i 31. januara.

“Stanje nakon napada samo je uvećani odraz onoga što se dogodilo prije. Bilježimo isti tip radnji, ali je prijelaz s riječi na djela žešći i učestaliji”, kaže CCIF.

Islam je druga vjeroispovjest u Francuskoj s 3,5 do 5 miliona vjernika te 2300 do 3000 džamija i dvorana za molitvu.

Trend napada

Trenutno u Francuskoj živi između pet i šest miliona muslimana, koji obavljaju vjerske dužnosti u oko 2.500 džamija širom zemlje, rekao je nedavno šef Unije islamskih organizacija u Francuskoj Omar al-Asfar.

Unija okuplja oko 250 islamskih asocijacija u Francuskoj i jedna je od najuglednijih organizacija koje predstavljaju islamsku zajednicu.

Dalil Abubakr, šef Velike džamije u Parizu, putem saopćenja je nedavno za javnost izrazio zabrinutost zbog rastućeg trenda napada na džamije u Francuskoj i zatražio od policije da ih zaštiti.

Izvor: Agencije