Islamska Republika kontra ‘država klijenata Amerike’

Izrael je optužio Teheran da je poslao bespilotni dron u zračni prostor iz Sirije

Iran je odbacio optužbe Saudijske Arabije i Izraela da destabilizira Bliski istok, nazvavši ih “državama klijentima Amerike”, koji pokušavaju prikriti svoje “loše izbore” i “strateške promašaje”.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel Al Jubeir pridružio se izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu kriveći Iran za podizanje tenzija u regiji na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti održanoj u Minhenu. Jubeir je pozvao na “fundamentalnu promjenu u iranskom režimu”, nakon što je Netanyahu etiketirao Iran kao “najveću prijetnju za svijet” i optužio ga da pokušava nametnuti “imperiju” širom Bliskog istoka.

Mohammed Javad Zarif, ministar vanjskih poslova Irana, rekao je da je kritika politike njegove države na Bliskom istoku postala “opsesivna” i opovrgao je pokušaje da postane “hegemon”. “SAD i njegovi lokalni klijenti u regiji trpe posljedice vlastitih pogrešnih izbora”, kazao je Zarif. “Ali, oni koriste ovaj i druge forume da ožive histeriju o vanjskoj politici Irana i da pokušaju zamagliti njene stvarnosti.”

‘Sve je počelo Iranskom revolucijom’

Zarifova lista takvih “loših izbora” uključivala je odbranu američke podrške bivšem iračkom lideru Saddamu Husseinu 1980-ih, američku invaziju na Irak da se svrgne Saddama 2003. godine, izraelsku okupaciju Palestine i bombardiranje Jemena pod vođstvom Saudijske Arabije.

Verbalni rat uslijedio je nakon najozbiljnije konfrontacije između Izraela i Irana u posljednjih nekoliko godina, kada je Izrael pokrenuo “velike” racije protiv iranskih meta u Siriji 10. februara, nakon što je optužio Teheran da je poslao bespilotni dron u zračni prostor iz Sirije.

Izrael strahuje da bi Iran mogao iskoristiti sirijsku teritoriju da izvede napade ili prebaci oružje libanskoj šiitskoj grupi Hezbollah. Iran je počeo intervenirati u sirijskom građanskom ratu, podržavši predsjednika Bashara al-Assada 2015. godine. Uključenost Irana u dugoročne ratove u Siriji i Jemenu također je naljutila njegovog regionalnog rivala Saudijsku Arabiju, koja se u Jemenu bori protiv pobunjenika Husa, koje podržava Iran.

Jubeir je rekao da su “problemi na Bliskom istoku počeli” Iranskom revolucijom iz 1979. godine, koja je, kaže on, “oslobodila sektaštvo” u regiji. Događaji od 1979. godine doveli su do uspostavljanja Hezbollaha, koji je “najopasnija teroristička organizacija na svijetu”, kazao je Jubeir. On je potom osudio Iran da je naoružao Huse, tvrdnja koju je Teheran ranije pobijao.

Zarif: Nevažni Netanyahuov trik

“Mi nismo napali Iran”, rekao je Jubeir. “Iran je taj koji nas napada. Iran je počeo potkopavati Liban, Siriju, Irak, Bahrein, Jemen, Pakistan, Afganistan, uključujući države u Africi.” Ranije je Netanyahu uporedio Iran s nacističkom Njemačkom, rekavši da on zagovara ideju “nadvjere”, kao što su nacisti zagovarali ideju “nadrase”.

Držeći dio onoga što je, kako je rekao, iranski snimak dronom nad izraelskim zračnim prostorom, Netanyahu je također pozvao na globalnu akciju protiv Irana. “Reagirat ćemo bez oklijevanja da se odbranimo i djelovat ćemo, ako je neophodno, ne samo protiv iranskih zastupnika koji nas napadaju, već protiv samog Irana”, upozorio je izraelski lider.

Zarif je odbacio Netanyahuov govor kao “nevažan trik”, koji ne zaslužuje odgovor. Pozvao je na novi sigurnosni pristup u Zaljevu, zasnovan na dijalogu. “Želimo snažnu regiju, ne želimo biti hegemon u regiji, jer vjerujemo da je era hegemonije davno prošla – regionalno, kao i globalno”, rekao je on. “Snažnu regiju u kojoj i male i velike nacije, čak i one s historijskim rivalitetom, mogu doprinijeti stabilnosti.”

Da li su ‘svi krivi’?

Andreas Kreig, analitičar za odbranu i sigurnost, rekao je za Al Jazeeru da postoji strateški savez između bivših neprijatelja Izraela i Saudijske Arabije, u pogledu Irana. “Mnogo je tenzija na Bliskom istoku i tenzija sada ne postoji u toj mjeri između Izraela i arapskog svijeta, već više između onih koji podržavaju Iran i onih koji su protiv Irana”, rekao je Kreig.

“Saudijci su sada na strani Izraelaca, pokušavaju prikupiti podršku, posebno u Washingtonu, za potencijalni preliminarni napad na Iran.”

Govori zvaničnika Izraela i Saudijske Arabije imali su za cilj prikupljanje podrške od neokonzervativaca i republikanaca u SAD-u, kazao je Kreig. “Iranu je dodijeljena uloga zlikovca u vrijeme kada su svi krivi za situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Potreban je dijalog, a ne konfrontacija.”

Izvor: Al Jazeera