Islamska zajednica u Srbiji za ukidanje vjeronauke

Mešihat Islamske zajednice 2002. godine podržao uvođenje vjeronauke u škole (Arhiva)

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izdao je saopćenje za javnost u kojem navodi da se vjeronauka u školama pretvorila u “sopstvenu suprotnost” i ne služi cilju zbog kojeg je uvedena u škole te podržao prijedlog ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića za ukidanje tog predmeta.

Islamska zajednica je svoj stav pojasnila ocjenom da je posljednjih godina “Srpska pravoslavna crkva zloupotrijebila uticaj na državne organe i školske ustanove” u vidu uspostave monopola u realizaciji vjeronauke u školama.

“Nakon što predstavnici Islamske zajednice u Srbiji nisu prihvatili primat predstavnika Srpske pravoslavne crkve, uslijedilo je nezakonito isključenje njihovih predstavnika iz Vladine komisije za vjeronauku, kao i 95 vjeroučitelja Islamske zajednice. Na njihova mjesta došli su nestručni, vjerski i politički podobni Crkvi i njenim političkim faktorima”, navodi se u saopćenju IZ u Srbiji, koje je potpisao Mevlud Dudić. 

‘Gomilanje negativne energije’

Također, dodaje se da “dalje insistiranje na realizaciji vjeronauke u školama na ovaj način neminovno vodi gomilanju negativne energije koja će loše uticati na moralno i kulturno formiranje mladih generacija, što u budućnosti može imati teške i dalekosežne posljedice na kvalitet pojedinačnih i društvenih odnosa u Srbiji.”

U saopćenju se ističe i to da je Mešihat Islamske zajednice 2002. godine podržao uvođenje vjeronauke u škole, dajući puni doprinos njenoj implementaciji, vjerujući da će se kroz vjersku edukaciju unaprijediti vjerska prava, međuvjersko razumijevanje i tolerancija, kao i ravnopravnost među vjerskim zajednicama i građanima“.

Izvor: Agencije