Island: Dvije trećine glasača za novi ustav

Skoro 80 posto Islanđana želi da prirodni resursi postanu isključivo državno vlasništvo (AFP)

Dvije trećine Islanđana na neobvezujućem referendumu u nedjelju izjasnilo se za to da bi trebalo unijeti promjene u Ustav, prema prvim rezultatima referenduma objavljenim u nedjelju na državnom TV kanalu RUV, na temelju polovice prebrojanih glasačkih listića.

Sudjelovanje je procijenjeno na oko 49 posto od oko 235.000 glasača, ili puno manje od 72,9 posto zabilježenih prošle godine na referendumu o kompenzacijama britanskim i holandskim žrtvama stečaja banke Icesave 2008. godine.

Tokom referenduma u subotu, čiji će rezultati biti neobvezujući, Islanđani su bili pozvani odgovoriti na šest pitanja o temama poput prirodnih resursa Islanda, državne crkve ili budućeg demokratskog sistema otoka.

Prirodni resursi

Prema do sada prebrojanim glasovima, skoro 80 posto Islanđana izjasnilo se da želi da prirodni resursi, poput ribljeg fonda ili geotermalnih izvora, postanu isključivo državno vlasništvo.

Sadašnji Ustav je usvojen 1944. godine, kada je Island postao neovisan od Danske.

Ekonomski slom Islanda 2008. godine, nakon finansijske krize, pokrenuo je masovne socijalne pokrete i zahtjeve za sastavljanjem novog ustava.

Prijedlog je krajem jula 2011. godine predan Parlamentu na glasanje, a u maju su islandski zastupnici odlučili da se o njemu organizira referendum.

Izvor: Agencije