Islanđani nisu krivi za propale ušteđevine

Islanđani su do sada dva puta na referendumima odbili da nadoknade štetu (EPA)

Island je imao pravo odbiti isplatu osiguranja štedišama propale internetske banke Icesave u Velikoj Britaniji i Holandiji, presudio je evropski sud.

Ta odluka predstavlja najnoviji obrat u žestokom sporu koji je zasjenio islandske ambicije da postane članica Evropske unije (EU), navodi Hina.

Time je sud Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), nadležan za trgovinske sporove između članica EU-a i zemalja koje to nisu, ali su dio zajedničkog Evropskog ekonomskog područja (EEA), pravno verificirao odgovor Vlade u Reykjaviku na kolaps tamošnjeg bankovnog sektora 2008. i 2009. godine.

Vlade Velike Britanije i Holandije potrošile su 3,9 milijardi eura za isplatu osiguranja oko 340.000 građana koji su izgubili ušteđevinu u kolapsu Icesavea.

Island je odbio pokriti gubitke iz državnog budžeta, a sud EFTA-e odobrio je njegovu odluku, odbacivši zahtjeve Londona, Haga i Evropske komisije (EK).

Neprecizni zakon

Presuda se temelji, između ostalog, na činjenici da islandski zakon o bankama u spornom razdoblju nije precizno propisivao proceduru rješavanja međunarodne finansijske krize.

Icesave je bio internetska banka Landsbankija, najveće od tri velike islandske banke koje su u međuvremenu propale.

Zahtjev da se povrat duga Icesavea finansira novcem poreznih obveznika već je dva puta odbijen na referendumu, pa je jedino rješenje za Island bilo posezanje za imovinom matične Icesaveove banke Landsbanki.

Grupa nadležna za likvidaciju Landsbankija isplatila je do sada otprilike polovinu traženog iznosa, koji bi, prema njihovim procjenama, trebao biti vraćen u cjelosti u roku od tri godine.

Ova mala sjevernoatlantska zemlja s oko 320.000 stanovnika prošla je preko noći put od ekonomskog čuda do finansijske propasti, kada ju je prije pet godina zahvatila kreditna kriza.

Izvor: Agencije