Isplata novca porodicama žrtava pada aviona

Njemačka će povodom te tragedije, 17. aprila u katedrali u Koelnu prirediti centralni pomen žrtvama (AP)

Njemačka aviokompanija Lufthansa počela je sa isplatom po 50.000 eura hitne pomoći porodicama žrtava pada aviona Germanwingsa i do sada je 80 njih dobilo novac, javili su njemački mediji, pozivajući se na jednog glasnogovornika kompanije.

Konačna novčana suma obeštećenja za žrtve pada aviona Germanwingsa koji je, prema istrazi, kopilot Andreas Lubitz 24. marta namjerno oborio u francuskim Alpama, bit će poznata kasnije, prenose mediji.

Osiguravajući konzorcij Lufthanse, osigurao je 300 miliona eura za troškove pada aviona Germanwingsa, svoje kćerke-firme.

Centralni pomen žrtvama

Njemačka će povodom te tragedije, 17. aprila u katedrali u Koelnu prirediti centralni pomen žrtvama.

To će biti događaj sa najvišim stepenom sigurnosti, kao za zvanične državne posjete, prenosi njemački Bild.

U organizaciji centralnog pomena koordiniraju pokrajinska vlada Nordrhein-Westfalena, biskupija u Koelnu i Kancelarska služba, a očekuje se dolazak španskog kralja Felipea VI, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, kancelarke Angele Merkel, predsjednika Njemačke Joachima Gaucka i drugih političara.

Kada je riječ o sigurnosnim mjerama, Bild piše da će biti angažovani snajperisti, eksperti za uklanjanje eksploziva, policijski helikopteri, stručnjaci savezne i pokrajinske kriminalističke službe i drugi.

Na ulasku u katedralu svako će biti kontrolisan, a pošto je broj mjesta ograničen, očekuje se da će samo malobrojni građani imati pristup službi, koja će biti ekumenska, navodi list.

Izvor: Agencije