Isplate depozita Bobar banke do 25.000 eura

Za sedam dana počinje isplata depozita klijenata bijeljinske Bobar banke. Iz Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine poručili su kako je riječ o isplati iznosa do 25.000 eura, koje garantira država Bosna i Hercegovina.

Međutim, oni koji imaju milionske depozite još su na čekanju.

Građani i firme svoj novac će moći podići uz ličnu kartu i dokaz o vlasništvu nad sredstvima do 25.000 eura na računu Bobar banke.

Depoziti do 2,5 eura neće biti isplaćeni. U Agenciji za osiguranje depozita kažu da će u tu svrhu izdvojiti preko 43 miliona eura. Deponenti će raspolaganju imati nekoliko mogućnosti.

“Prva varijanta je da isplata bude odmah na licu mjesta. Zatim, prepušteno je na izbor vlasniku sredstava da li želi da se ta sredstva prebace na neki drugi račun, na neku drugu banku. I, treća varijanta, da se ta sredstva zadrže u banci isplatiocu, koja vrši isplatu osiguranja”, kaže Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita.

Milionska sredstva Trebinja i Bijeljine

Određena je i banka koja će preuzeti isplatu. Spisak imena deponenata bit će u svim filijalama, a obavještenja se već šalju poštom.

“Pošto u Bosni i Hercegovini imamo još jednu banku, koja posluje u [bh. entitetu] Republici Srpskoj, to je Unicredit banka Mostar. Da ne bi klijenti Bobar banke išli u tu banku, molimo da vode računa da se radi o Unikredit banci AD Banjaluka”, navodi Dalibor Ćubela, direktor Unicredit banke AD Banjaluka.

Depoziti iznad 25.000 eura još su na čekanju. Poput 2,5 miliona eura grada Trebinja, ili više od 10 miliona eura Brčko distrikta.

U Agenciji za osiguranje depozita ponavljaju da za ta sredstva ne garantira država. To će biti isplaćeno u postupku likvidacije.

Urednik poslovnog portala Capital.ba Siniša Vukelić kaže da je to ubrzani stečaj te da je upitna naplata milionskih depozita.

“Smatra se da se na ovaj način želi što prije podvući crta i završiti sa ovim nemilim događajem za vlasti u RS-u, ali prije svega, za regulatora, koji je dugo godina tolerisao ovakvo ponašanje uprave Bobar banke, koja je imala povlašten položaj na bankarskom tržištu”, smatra Vukelić.

Odgovornost za propast banke

Nejasno ostaje i da li će iko odgovarati zbog propasti Bobar banke. Agencija za bankarstvo RS-a utvrdila je nepravilnosti i uvela privremenu upravu, ali dalje od toga za sada ne idu.

“Interventni tim Agencije za bankarstvo je snimio stanje, predao to stanje privremenom upravniku i uputio određena svoja saznanja prema nadležnim institucijama. Šta je bilo dalje sa tim saznanjima i indicijama, meni u ovom trenutku nije poznato”, kaže Perica Rajčević iz Agencije za bankarstvo RS-a.

“Agencija za bankarstvo RS-a donijela je odluku o likvidaciji i oduzimanju dozvole za rad. Većina od preko 200 radnika Bobar banke ostaje bez posla”, izvještava iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera