Isplate iz budžeta RS kasne mjesecima, godinama

Isplate iz budžeta bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska kasne od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Prosvjetni radnici tvrde kako Vlada, odnosno Ministarstvo prosvjete, duguje pojedine naknade od 2011. godine. Svaki put kad su pitali za isplatu, kažu kako su dobili odgovor da novca nema. Kako ima problema, potvrdila je i entitetska Vlada.

Blizu milion eura Vlada RS duguje prosvjetnim radnicima za prijevoz do posla.

U Sindikatu prosvjete kažu kako su kašnjenja počela još prije pet godina. Savjetuju prosvjetne radnike da uz pomoć Agencije za mirno rješavanje sporova što prije evidentiraju dug. Novi Zakon o radu je, kažu, skratio rokove zastarijevanja. Radnici sada imaju mjesec dana da prijave dug za prijevoz ili sličnu naknadu.

“U zadnjih dvadesetak dana telefon u Sindikatu i moj lični telefon su se usijali od poziva od kolega sa terena od Trebinja do Novog Grada i, prema našim informacijama, imamo u Agenciji nekoliko hiljada zahtjeva za mirno rješavanje sporova. Nekoliko hiljada prosvjetnih radnika traži određenu sigurnost“, kaže Dragan Gnjatić iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Ministarstvo prosvjete dužno je i nekim privatnim firmama među kojima je i Knežević Entering Marka Kneževića iz Laktaša. On kaže kako je početkom prošle godine ugradio parket u nekoliko osnovnih škola, ali taj posao još nije naplatio. Radio je i u zgradi Vlade RS.

„Dobili smo posao na tenderu, sanacija parketa za potrebe zgrade Vlade, odnosno Službe za zajedničke poslove. Tu smo imali nekih isplata, ali od septembra 2015. imamo tri fakture koje nisu plaćene i čak su se oglušili na opomene pred tuživanje“, govori Knežević.

Kasne i podsticaji

Novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić iz Banje Luke javlja: „Iz Vlade RS poručuju da će izmiriti sva dugovanja. Priznaju da problema ima i da novca nedostaje, ali da, kako kažu, sistem održavaju funkcionalnim“.

Jasno je kako novca nema, kaže ekonomista Zoran Pavlović. Smatra kako su oba bh. entiteta u nevolji ako ne dobiju uskoro novi kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Tvrdi kako entitetske vlade neće još dugo moći krpiti rupe emitiranjem obveznica i trezorskih zapisa.

„Uz to sve, Republika Srpska je vrlo mudro, pod navodnicima naravno, stavila Fond PIO u budžet. Ja mislim da je to jedna od kardinalnih grešaka koje će definitivno dovesti do kolapsa situacije sa plaćanjima“, dodaje Pavlović.

No, novac od MMF-a uvjetovan je, kazala je premijerka entiteta Željka Cvijanović, rješavanjem problema u Banci Srpske koja je u vlasništvu entitetske Vlade. Zbog nezakonitog poslovanja ne radi od novembra.

Plaćanja su odgođena i poljoprivrednicima. Ukupan dug za podsticaje iznosi blizu 20 miliona eura. Iz Vlade je stiglo obećanje da će i to platiti, ali nije rečeno kada.

Izvor: Al Jazeera