‘Ispod marame’, film Nejre Latić-Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić

Nakon terorističkih napada na New York 2001. godine jedan je odjevni predmet postao kontroverzan širom svijeta – hidžab. Vode se žestoke rasprave o tome bi li muslimanke trebale nositi veo u javnosti. Istovremeno, mlade žene u postkomunističkoj, poslijeratnoj Bosni i Hercegovini sve više prigrljuju hidžab kao simbol vjerske slobode i svojih uvjerenja, a ponekad i kao čin otpora kapitalističkoj slici o tome kako bi ženska sloboda trebala izgledati. Ispod marame je film o tim ženama.

Nejra Latić-Hulusić rođena je u Sarajevu 1985. godine. Završila je studij režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njen dokumentarni film Njena filmska ljubav prikazan je na brojnim festivalima kao što su Hot Docs, Visions du Réel, DOK Leipzig, ZagrebDox i Dokufest. Režira televizijske dokumentarne filmove za nacionalnu kuću BHT1, a sa Sabrinom Begović-Ćorić osnovala je produkcijsku kuću HAVA Sarajevo.

Sabrina Begović-Ćorić rođena je u Sarajevu 1986. godine. Završila je studij režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i dobitnica je UNICEF-ove nagrade i priznanja na Sarajevo Talent Campusu za dokumentarni film Djeca sunca. Predaje na raznim filmskim radionicama u organizaciji Sarajevo Film Festivala, Filmskog festivala “Pravo ljudski” i udruženja Mali Magacin Kabare. S Nejrom Latić-Hulusić osnovala je filmsku produkcijsku kuću HAVA Sarajevo.Udruženje HAVA Sarajevo osnovale su redateljice Nejra Latić-Hulusić i Sabrina Begović-Ćorić u 2011. godini. Glavni cilj udruženja HAVA je afirmacija žena kroz umjetnost i kulturu. Naš primarni fokus je produkcija dokumentarnih i igranih filmova koji afirmišu mlade autorice ili govore o inspirativnim ženama.

Tokom godina postojanja Hava Sarajevo je producirala dokumentarne i igrane filmove Her Cinema Love, U plavo, Treba biti lav, Svukuda, Pivac, Ćafir i Undercovered.

Uz produkciju filmova, HAVA Sarajevo djeluje i na polju teatra, dizajna te organizuje edukativne radionice.

Izvor: Al Jazeera