Ispovijest članova grupe Boko Haram

Nasilje oružane grupe Boko Haram na naslovnicama je štampe širom svijeta, ali njezini članovi obično ostaju u sjeni.

Međutim, Al Jazeera je dobila ekskluzivan pristup nekim od boraca ove grupe u sjevernoj Nigeriji.

Njih je zarobila vojska, ali su pristali ispričati svoje priče pred kamerom. Ovi muškarci su priznali da su članovi grupe Boko Haram. Vojska nam je odobrila intervju s njima u Maiduguriju, u državi Borno.

Mohammed Ibrahim kaže da je borac. Adem Ebubakar kaže da je komandant. A Ibrahim Mohammed kaže da je jedan od duhovnih vođa grupe.

U pritvoru od augusta

Za razgovor s njima nisu nam postavljeni nikakvi uvjeti. Mohammed je u pritvoru od augusta prošle godine.

“Zarobili su me jer sam učitelj u Boko Haramu. Da, moje uvjerenje je da treba uspostaviti islamski zakon i odlučili smo boriti se oružjem protiv onih koji ne žele šerijat”, kaže Ibrahim Mohammed, duhovni vođa Boka Harama.

Komandant Adam Abubakar kaže da je učestvovao u nasilju koje je dovelo do pogibije ljudi.

“Da, tako mi Boga, uzeo sam oružje da se borim. Napao sam vozilo koje je prenosilo novac iz Maidugurija u Damaturu. Blokirao sam ih, upucao ih i uzeo novac. A drugi put smo opljačkali banku u Bami.”

Mohammed Ibrahim kaže da je bio član Boko Harama od početka.

Novinarka Al Jazeere Yvonne Ndege pitala je Ibrahima zašto podržava ubijanje nedužnih civila, nevinih Nigerijaca, na što ovaj borac odgovara: “Takva ubistva se dešavaju greškom. Ako, naprimjer, neko prolazi dok se borimo, i ako pogine, on je nevin. Ali nimalo se ne brinemo, sve nam je oprošteno od Boga.”

Ovi ljudi žele pregovarati s vojskom o puštanju na slobodu.

S njihovim advokatom smo provjerili da li govore istinu. No, nemoguće je izvršiti nezavisne provjere. On pokušava prisiliti vojsku da ih izvede pred sud, ili ih pusti, jer bi trebali biti optuženi u roku 24 sata, ili pušteni.

“Ovo je bezakonje. Vojska bi trebala biti vođena zakonom. Oni se moraju pridržavati nekakvog zakona. Ali oni zakon nisu ni pogledali. Djeluju prema vlastitom nahođenju”, govori Ahmad Mai Aji, advokat članova Boko Haram.

Nezakonito zadržavanje

Amnesty International kaže da nigerijska vojska nezakonito drži mnoge mladiće u državi Borno koji su osumnjičeni da pripadaju Boko Haramu, ili su priznali da su dio grupe.

“No, vojska kaže kako im kriza u vezi sa Boko Haramom daje mandat da osumnjičene članove ove grupe drže na neodređeno vrijeme, uključujući i one koji su priznali da su njeni pripadnici. Oni će biti zadržani, kaže vojska, sve dok se ne provede istraga… ili se pojave na sudu “, izvještava Yvonne Ndege iz Nigerije.

Ali ovi članovi grupe ne žele više da čekaju. Od vlade traže pomilovanje odmah.

Izvor: Al Jazeera