Ispovijest očajnog oca: Otključajte iPhone mog sina

Fabbreti je kontaktirao i Apple Europe, ali njihov tehnički tim mu je javio da oni ne mogu otključati iPhone (Al Jazeera)

Očajni otac iz Italije, arhitekt Leonardo Fabbretti, pisao je izvršnom direktoru Applea Timu Cooku i molio ga da odblokira iPhone njegovog preminulog sina kako bi mogao doći do fotografija koje se u njemu nalaze, prenosi Daily Sabah.

Ako Apple to ne bude htio uraditi, naveo je, onda će se obratiti “hakerskoj eliti svijeta”.

“Nemojte mi zabraniti da se sjećam sina”, napisao je Fabbreti u e-mailu koji je poslao Cooku.

Dami, koji je usvojen u Etiopiji 2007. godine, dijagnosticiran je rak kostiju 2013. godine, nakon nesreće na skijanju.

Spreman ići do kraja

Umro je nedavno, a imao je samo 13 godina.

“Ne mogu odustati. Izgubio sam Damu. Borit ću se da dobijem fotografije koje su snimljene dva mjeseca prije njegove smrti”, napisao je Fabbreti 21. marta, ali još nije dobio odgovor.

On je agenciji AFP kazao da je sinu kupio iPhone devet mjeseci prije nego što je umro.

“Htio je da ja mogu otključati telefon, dodao je moju ID, ali ne radi kada je iPhone uključen pa ugašen”, istakao je on.

Kontaktirao je i Apple Europe nedavno, ali njihov tehnički tim mu je javio da oni ne mogu otključati iPhone.

Treba napraviti iznimke

“On im je napisao da se slaže s njihovom filozofijom, ali da Apple treba napraviti iznimke u slučajevima kao što je njegov”, istakao je.

Fabbreti, koji živi u Peruđi, je kazao da je čak kontaktirao izraelsku firmu koja je navodno pomogla američkom Federalnom istražnom birou da otvori iPhone koji su koristili napadači iz San Bernardina.

Zaključio je da je Cellebrite, firma koja tvrdi da može otvoriti Appleove proizvode, ponudila da besplatno otvori Damin iPhone.

Izvor: Agencije