Ispovijest pilota helikoptera koji je ciljao na Erdogana

Davut Ucum je, kaže, dobio iznenadni telefonski poziv od Sukru Seymena, jednog od zapovjednika turskih specijalnih snaga (EPA)

Davut Ucum bio je jedan od pilota koji su u noći pokušaja izvršenja vojnog udara u Turskoj, 15. jula, upravljali helikopterima, a koji su imali za cilj atentat na predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Nakon što ga je policija privela, pred krivičnim sudom u Mugli je do u detalje obrazložio kako je bio vrbovan od organizacije FETO i kako su tekle pripreme i sama akcija pokušaja izvršenja puča, javlja Anadolija.

Ucum je u turskoj vojsci služio kao glavni zapovjednik tehničkih ekipa u vojnoj aviobazi u Istanbulu.

On je pojasnio kako su ga pripadnici FETO-a vrbovali još dok je bio u osnovnoj školi.

“Dok sam bio u osnovnoj školi, povremeno sam se viđao s tim ljudima. Išao sam u njihove stanove zbog instrukcija iz školskih predmeta i zbog učenja. Kada sam poslije počeo pohađati Srednju vojnu školu Maltepe, nisam se više viđao s njima, no u svakoj prilici su pokušavali stupiti u kontakt sa mnom. Nakon što sam završio vojnu školu, bilo je slučajnih susreta s članovima te organizacije. Iz tog sam zaključio da pokušavaju stupiti u kontakt sa mnom, no budući da nisam uzvraćao na njihove pozive, nije bilo konkretnih poteza”, kaže Ucum.

Iznenadni telefonski poziv

U vrijeme helikopterske nesreće 2009. godine, u kojoj je poginuo jedan od čelnika Partije velikog jedinstva Muhsin Yazicioglu, Ucum je bio u timu vojnih vještaka koji su vršili analizu nesreće.

On je pojasnio da je džemat (lokalna zajednica) u to vrijeme protiv njega pokrenuo sudski postupak, da bi ga kasnije privolio na svoju stranu.

Ucum je istakao kako nema informacija na koji način je FETO ušao u redove vojske, no pretpostavlja da se to odvijalo na sličan način kao što je i on vrbovan – iz osnovne škole pa dalje.

Govoreći o danima pred pokušaj izvršenja vojnog udara, Ucum je kazao kako ga je tri-četiri dana prije 15. jula kontaktirao pukovnik Ali Akturk, koji je pilotirao drugim helikopterom u napadu na Erdogana.

Akturk mu je rekao kako će u narednom periodu zajedno učestvovati u akciji unutrašnje sigurnosti te da nikome o tome ne priča, jer je strogo povjerljivo.

U narednim danima, kaže, dobio je iznenadni telefonski poziv od jednog od zapovjednika turskih specijalnih snaga Sukru Seymena.

Seymen mu je prenio kako će u narednom periodu iz Generalštaba doći zapovjed o jednoj akciji za koju je i Ucum predoređen te da sve informacije drži u tajnosti.

Specijalci u helikopteru

“Rekao sam da do tog dana nisam izbjegavao nijedan zadatak i da ću izvršiti ono što se od mene traži. Međutim, nisam dobio detalje akcije, osim to da ću dobiti poziv i da budem spreman”, kazao je Ucum.

Ucum je pojasnio da je na zapovjed dežurnog zapovjednika aviobaze u Istanbulu, pukovnika Ozcana Karacana, u noći 15. jula u 23:00 sata helikopterom sletio na vojni aerodrom Cigli, gdje su se ukrcali Seymen i njegova ekipa vojnih specijalaca.

“Oko pola sata nakon što su se ekipe specijalaca ukrcale u dva helikoptera i nakon što smo poletjeli, po zadatim koordinatima sam shvatio da letimo negdje kod Marmarisa, mjesta u kojem je u to vrijeme boravio predsjednik Erdogan. Primijetio sam da su ispod nas letjeli drugi helikopteri tipa ‘Cougar’, koji su bili dijelom predsjedničkog osiguranja. To niko osim mene nije primijetio, a ni ja nikom ništa nisam rekao. Poslije sam dobio koordinate koji su uvodili u gradsku zonu. Sletio sam pored drugog helikoptera tipa ‘Cougar’. Seymenova ekipa je izašla i u helikopteru je ostao samo jedan čovjek. Oni su bili pod punom borbenom spremom i bez obilježja. Naoružana osoba je još uvijek bila u helikopteru, poletjeli smo i tada nisam svjedočio nikakvim sukobima”, ispričao je Ucum.

Ucum je uputio helikopter prema aviobazi Dalaman kako bi dopunio gorivo.

Po slijetanju u bazu začuo je povik: “Predajte se!”

Po naredbi pilota drugogo helikoptera, pukovnika Ali Akturka, Ucum je kaže, ponovo podigao helikopter, nakon čega se spustio u blizini baze.

Pucnjava se intenzivirala

Međutim, Akturk je na neki način sredio da se helikopteri dopune gorivom i oni su poletjeli na mjesto gdje su prethodno ostavili tim specijalaca.

“Tada sam vidio da je u toku oružani sukob. Specijalac koji je bio u mom helikopteru je također otvorio vatru iz svog oružja, budući da na helikopteru kojim sam upravljao po propisu nije bio instaliranog oružja. Seymen je zvao mobilnim telefonom i tražio da se spustimo. Međutim, pucnjava se intezivirala i bili smo prinuđeni na uzmicanje”, kaže Ucum.

“Vidio sam da je sa zemlje na nas otvorena vatra. Pretpostavljam da je čak i Sukru Seymen i njegov tim počeo pucati na nas kad su shvatili da se nećemo spustiti. Odletjeli smo u vojnu bazu Imsik. Predvodio je pukovnik Akturk. Predlagao sam da utišamo motore, no Akturk je odbio. Nakon što smo sletjeli, prišao nam je zapovjednik te baze Fethi Yarbay i kroz plač rekao: ‘Šta ste uradili, Bog vas kaznio.’ Odgovorio sam da su me prevarili i da nisam znao o čemu se radi”, pojasnio je Ucum te dodao kako se nakon toga vratio na vojni aerodrom Cigli, gdje se i predao.

Ucum je kazao kako je Seymen bio upućen u sve.

On ističe da su u vojnoj školi bili ista generacija, no da ne zna da li je Seymen imao veze s džematom tom školovanja.

“Nemam veze s pokušajem državnog udara. Smatram da je za planiranje zračnog transporta specijalaca odgovoran zapovjednik vojne pilotske škole u Ankari, general-major Unsal Coskun, i drugi visoki oficiri koji su bili upleteni u ‘paralelne strukture’. Lično sam čuo Alija Akturka kako telefonom komunicira s Coskunom i prima od njega naredbe”, kazao je Ucum.

‘Gulen organizator puča’

Pokušaj vojnog udara u Turskoj desio se 15. jula, kada je dio vojske zauzeo ključne pozicije u Istanbulu i Ankari.

Također su bezuspješno pokušali zauzeti zgradu Vlade i predsjedničku palatu.

Reakcijom građana i snaga lojalnih Vladi, puč je osujećen.

Te noći je smrtno stradalo 246 ljudi, a više od 2.000 je ranjeno.

U narednim danima turske vlasti su privele više od 13.000 osoba osumnjičenih za članstvo u organizaciji FETO, čijeg vođu Fethullaha Gulena Turska potražuje kao direktnog i idejnog organizatora puča.

Izvor: Agencije