Ispovijest seksualne robinje ISIL-a

Na sjeveru Iraka, ISIL je oslobodio stotine djevojčica i starijih žena, pripadnica manjinske jezidske zajednice, dok su neke uspjele da pobjegnu.

Al Jazeerina reporterka Kim Vinnell je razgovarala s jednom od djevojaka koje je ISIL držao kao seksualnu robinju.

Sati u kampu Essia u Iračkom Kurdistanu čine se beskonačnim…Najmlađi pronalaze načine da se zabave, ali  ima i djece koja više nemaju volju za igrom. Njihovo djetinjstvo ukradeno je na najbrutalniji način.

Jednu 17-godišnju djevojčicu, koja nije željela otkriti ni lice ni identitet u augustu prošle godine, borci ISIL-a su oteli  kada su stigli u njen rodni grad Sinjar i sve prisilili da uđu u autobuse.

Seksualna robinja

Držali su ih u školama i zatvorima, a borci su dolazili kako bi izabrali djevojke koje žele. Jednog dana prozvano je i njeno ime.

“Rekla sam majci da se želim ubiti. Dobila sam dozvolu da odem u toalet i tamo sam planirala to učiniti. Ali majka me je odvratila”, istakla je djevojčica.

Najgore je tek uslijedilo. Odvojena je od majke i odvedena na drugu lokaciju, gdje je četiri mjeseca držana kao seksualna robinja.

“Neprestano sam se plašila. Nisam znala kada će me opet silovati. Ali nisam gubila vjeru u sebe, znala sam da ću uspjeti pobjeći”, kazala je ona.

Pomoću skrivenog mobitela, pobjegla je. Pokrivena burkom, našla je taksi i stigla do kuće porodičnog prijatelja.

Njena priča jedna je od mnogih sličnih. Jezidi su odavno meta ISIL-a i strahuju da se njihov narod nikad neće oporaviti.

“Ovaj kamp je ogroman. U njemu je smješteno 15.000 ljudi, 2.500 porodica. Svi su jezidi iz područja Sinjara. I niko od njih ne zna šta će zateći kod kuće, ako se tamo ikada vrate”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Kim Vinnell.

Oslobađanje zarobljenika

Trenutno razmišljaju samo o nestalim članovima porodice.

U kampu se nalaze dvije žene koje je ISIL oslobodio prošle sedmice. Zajedno imaju devetero djece za koju ne znaju gdje se nalaze.

“Odveli su moju kćerku. Ima samo deset godina. Nisam je vidjela već devet mjeseci. Srce mi se slama. Najveća mi je želja ponovno je vidjeti”, kazale su one.

Nije poznato zašto ISIL oslobađa zarobljenike. Za sada puštaju samo djecu i starije osobe.

Stanovnici ovog kampa izgubili su sve što su imali. Ali o tome najmanje brinu, trenutno im je prioritet saznati šta se dogodilo s njihovim najbližim.

Izvor: Al Jazeera