Ispovijesti talaca ISIL-a

Turski državljani su odmah po oslobađanju, oko pet sati jutros, prebačeni u Tursku (Anadolija)

Alptekin Esirgun je jedan od 49 turskih državljana koje su tri mjeseca u zatočeništvu držali pripadnici organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), javlja Anadolija. 

U razgovoru za ovu agenciju Esirgun ističe da generalni konzul Turske u iračkom Mosulu Ozturk Yilmaz nije davao iznuđene izjave u ime Turske uprkos stalnim pritiscima i prijetnjama pripadnika ISIL-a.

“Iako su mu naslonili oružje na potiljak, nije ništa govorio u ime Turske. Sve je izdržao”, kazao je on dodajući kako nikada nisu izgubili nadu da će preživjeti.

“Bilo je važno da ostanemo mirni. To smo objasnili svima. Nismo gubili vjeru da ćemo preživjeti i vjerovali smo da će nas naša država spasiti”, napomenuo je Esirgun.

I kćerka u zatočeništvu

Inače, turski državljani su uspješnom operacijom spašeni te su danas dovezeni u Ankaru gdje su odgovarali na pitanja novinara.

Emin Ercan, još jedan turski državljanih iz grupe taoca, ističe kako je njegova mala kćerkica ostala u životu uz pomoć i brigu koju joj je pružila majka.

“Kada smo supruga i ja stigli u Tursku, probleme koje smo tamo imali odmah smo zaboravili. Samo se sjećam da su nas dovezli u Tursku”, objasnio je Ercan.

Alparslan Yel, koji je radio kao čuvar u turskom konzulatu u Mosulu, ističe da je vrlo sretan što se vratio u domovinu.

“Hvala našoj državi. Presretni smo. Nadam se da se ovako nešto više nikome neće desiti”, rekao je.

Rano jutros oslobođeno je 49 turskih državljana koje su tri mjeseca u zatočeništvu držali pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Turski državljani su odmah po oslobađanju, oko pet sati jutros, prebačeni u Tursku, u Šanliurfu, gdje ih je prvi posjetio turski premijer Ahmet Davutoglu nakon čega su avionom vlade svi zajedno krenuli u Ankaru, gdje će biti održana konferencija za novinare.

Zatočeni u Mosulu

Premijer Turske Ahmet Davutoglu prethodno je u izjavi medijima potvrdio da je 49 turskih državljana koje su držali kao taoce pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) u iračkom gradu Mosulu, oslobođeno i vraćeno u Tursku u subotu ujutro.

Četrdeset i devet turskih državljana – diplomata, konzularnih radnika i članova njihovih porodica – kidnapovano je iz turskog konzulata u Mosulu u Iraku, 11. juna ove godine, dan nakon što su pripadnici ISIL-a zauzeli taj, drugi po veličini irački grad.

Izvor: Agencije