Ispovijesti vojnika: Ubij sve što ti se nađe u blizini

Izraelska nevladina organizacija “Prekid šutnje” objavila je izvještaj u kojem postupke pojedinih izraelskih vojnika koji su sudjelovali u prošlogodišnjim napadima na Gazu, ocjenjuje politikom neselektivnog gađanja meta koja je rezultirala smrću nevinih civila.

Deseci izraelskih vojnika svjedočili su o taktici korištenoj u toj operaciji, otvorivši ozbiljna pitanja o kršenju međunarodnog prava.

U samo pedeset dana, u izraelskim napadima na okupirani Pojas Gaze poginulo je više od 2.000 osoba. Cilj operacije bio je oslabiti Hamas, ali žrtve su većinom bili civili, među njima više od 500 djece. Na izraelskoj strani, život je izgubilo 66 vojnika i pet civila.

U ofanzivi na Gazu iz zraka, sa mora i kopna uništene su škole, bolnice i druga neophodna infrastruktura. Za obnovu će vjerovatno biti potrebne decenije.

Grupa po imenu “Prekid šutnje” prikupila je anonimna svjedočenja više od 60 izraelskih vojnika koji su učestvovali u napadima.

Svjedočenja pružaju mračnu sliku o potezima Izraela.

“Gađali smo automobile, vozila hitne pomoći. Odgajan sam da takve stvari ne radim, da ne ubijam nevine, da ne pucam na hitnu pomoć. Bilo je kao na Divljem zapadu. A zapovjednici su sve odobravali. Osjećao sam da je u našoj vojsci nešto trulo u moralnom smislu ako za to imamo odobrenja. Naše prvo pravilo je ne ubijati bez razloga, ali tada su mi zvanično rekli: ‘Ubij sve što ti se nađe u blizini'”, rekao je jedan izraelski vojnik.

Odluke o metama

Drugi vojnik opisuje kako su donošene odluke o metama.

“Sjećam se da bi često zapovjednik posade tenka odlučio, samo na osnovu vlastitog mišljenja, koju bismo metu trebali gađati. Čak bi mitraljescu dao puno ovlaštenje, uz riječi: ‘Vjerujem ti, gađaj šta treba.’ Većinom bismo pucali iz mitraljeza, ali ponekad bismo ispaljivali i granate”, kazao je on. 

Grupa je prikupila svjedočenja kojima, kako kaže, želi ispričati stvarnu priču o napadima.

Avihai Stollar iz grupe “Prekid šutnje” je rekao: “Želimo da javnost shvati moralnu cijenu okupacije i da zna kako se naši ratovi vode, kako bi bila svjesna i razumjela kakva je istinska priča iza laži koje im govori vlada.”

Nadav Bigelman je pripadnik organizacije koja je objavila ovaj izvještaj. Za Al Jazeeru je detaljnije govorio o ovlastima i naredbama koje su izraelski vojnici dobijali tokom napada.

“Jedna od priča koje smo čuli bila je od vojnika koji je služio u artiljerijskom bataljonu i bio član posade tenka. Ispričao je kako je jednog jutra zapovjednik naredio da se okupi veliki broj tenkova, zauzmu se borbeni položaji, te počnu pronalaziti i gađati mete kako bi stanovnicima palestinskih četvrti dali do znanja da su tu. Govorimo o šest ili sedam tenkova. Svaki bi izabrao dvije do tri mete, a zatim bi ih nasumično gađali. Jedna od stvari koje su nam vojnici ispričali je da u to vrijeme niko nije direktno gađao njih, da nije bilo ofanzive militanata. Mete nisu birali, recimo, na osnovu informacija obavještajne službe. Mislim da je ovo jedan od primjera koji nam pokazuje šta se zaista dešavalo tokom ofanzive na Gazu”, rekao je Bigelman.

Artiljerija i tenkovi

“Rekao bih da izraelska vojska ponekad jeste pokušala upozoriti civile prije napada, dijeljenjem letaka i sličnim metodama. Ali oružje koja je vojska koristila bilo je artiljerijsko, korišten je veliki broj tenkova. Čak i ako pokušate upozoriti ljude i reći im da bježe iz kuća, artiljerijsko oružje nije precizno. Vojnici su nam ispričali da su dobijali instrukcije prema kojima im je bilo dozvoljeno da gađaju svakoga u krugu od 200 ili 500 metara”.

“Oficiri i vojnici kažu da im je više puta rečeno da palestinski civili ne postoje, da su svi koje sretnu potencijalni militanti i da trebaju pucati s namjerom da ih ubiju. Teško mi je shvatiti kako nam vojska sada može govoriti da je pokušala izbjeći žrtve među civilima kad iz svjedočenja više od 60 vojnika i oficira znamo da je bilo upravo suprotno, da su zvanična pravila ratovanja omogućila da se baš to desi”, rekao je Bigelman.

Palestinci su zatražili od Međunarodnog krivičnog suda da istraži navodne zločine Izraela. Ali izraelske vlasti uvijek su poricale da su prekršile međunarodno pravo i optuživale Hamas za ratne zločine.

U izraelskoj vojsci insistiraju da čine sve što mogu kako bi izbjegli civilne žrtve. Ali ne mogu poreći cifre – Ujedinjeni narodi procjenjuju da je u napadima 2014. godine od deset poginulih čak sedam civila.

Na objavljeni izvještaj organizacije ”Prekid šutnje” je reagirala izraelska vojska.

”Izraelska vojska je predana detaljnom istraživanju svih vjerodostojnih tvrdnji koje su iznesene putem medija i nevladinih organizacija, kao i službenih žalbi koje se odnose na operaciju ”Zaštitni rub” – na najozbiljniji mogući način. Danas, kao i u prošlosti, od organizacije ”Prekid šutnje” je zatraženo da dostavi bilo kakve dokaze ili svjedočenja koja se odnose na Izraelsku vojsku i njene aktivnosti prije objavljivanja, kako bi se mogla obaviti poštena istraga. Nažalost, kao i u prošlosti, organizacija ‘Prekid šutnje’ je odbila iznijeti bilo kakve dokaze”, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera