Ista pravila za žene i muškarce u OSBiH

U oružanim snagama ili vojskama zemalja regije, sve je više žena. Hrvatska prednjači sa procentom od 13 posto. Žene vojnici iz regije aktivno sudjeluju i u međunarodnim mirovnim misijama.

Prve vojničke korake prolaze buduće pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, njih 21.  

Jedan dan obuke s njima je provela reporterka Al Jazeere Žana Kovačević.

Različiti motivi

Šest je sati ujutro. Spremanje, jutarnje aktivnosti, dizanje zastave, a potom obuka i nastava. Ovako već sedam nedjelja, kako kažu, u čizmama, počinje radni dan za Mahiru, Barbaru, Tanju i još dvadesetak djevojaka na obuci u Oružanim snagama BiH. Obuku prolaze zajedno sa više od 250 muških kolega.

U stroju i van njega, pravila su ista za sve.

“Mi živimo pod krovom ravnopravnosti, radimo po istim standardima i operativnim procedurama i sve je jednako za sve. Prema tome, žene su ovdje u istoj liniji kao i dečki”, kaže kandidatkinja na obuci Mahira Kujović.

Motivi za prijavljivanje u vojsku su različiti. Mahira kaže da nastavlja porodičnu tradiciju. Njen otac je također bio vojno lice, dok Tanja i Barbara u vojsci vide sigurnu budućnost i zagarantiran posao. 

Kandidatkinja Barbara Kraljević kaže da su se svi „prvenstveno prijavili radi sigurnog zaposlenja i budućnosti”.

Ipak, konkurencija je velika. Prijemni ispiti u Centru za obuku zahtijevaju dobru fizičku spremu. Kandidati prolaze test općeg znanja i psihofizičkih sposobnosti. Prijavi se i do 7.000 kandidata, a klasa broji samo 300.

Ista obuka za sve

Dvadesetogodišnja Tanja Košarac, studentkinja druge godine Pravnog fakulteta, sve zadato uspješno je savladala.    

„Imam crni pojas u džudou, prvi dan i već 10 godina sam u džudo reprezentaciji BiH. Nije bilo teško, jer je većina nas, pa i ja, bilo spremno na to i znali smo šta nas čeka i sa lakoćom smo to prevazišli”, kaže Tanja. 

Instruktori u Centru za obuku ističu da su žene ponekad uspješnije od svojih kolega.

“Znači, ni u kom momentu nisu privilegovane u odnosu na muške kandidate. Čak, u nekim segmentima obuke su uspješnije od muških kandidata, ima slučajeva u fizičkoj spremnosti i u bojevim gađanjima”, kaže stariji vodnik OSBiH Nedžad Tuzlak.

U Oružanim snagama BiH trenutno radi nešto manje od 30 posto žena civila, a blizu sedam posto ih je u profesionalnoj službi.

Jedini čin u Oružanim snagama BiH u kojem danas nema žena, jeste generalski.

Izvor: Al Jazeera