Istanbul, dan poslije izbora

Radnja je otvorena, nakit na mjestu, čekaju se mušterije… za Umuta  Yıldıza ovo je naizgled sasvim običan ponedjeljak. Ipak, zabrinut je. Od 2002. je glasao za AK Partiju, za koju kaže da je Turskoj donijela stabilnost i veliki ekonomski napredak. Nakon jučerašnjih izbora, ne sviđa mu se ono što slijedi.

“Nisam zadovoljan rezultatima izbora jer jedna stranka u vlasti može napraviti puno više i zemlja može napredovati puno brže nego kad nekoliko stranaka formira vlast. Koalicija znači krizu”, ističe ovaj trgovac.

Samo nekoliko ulica dalje, Abdullah je prezadovoljan rezultatima. Raduje se koalicionoj vladi, jer je vidi kao uvod u veće slobode. Godinama je glasao za AK Partiju, ali je jučer njegov glas dobila kurdska stranka HDP.

“Ja sam prvo Turčin, pa onda Kurd. Živim pod turskom zastavom, ovo je moja zemlja. Ali vlada samo jedne stranke i jednog čovjeka nije dobra. Veliki sam protivnik predsjedničkog sistema i jako mi je drago što je prvi put kurdska stranka ušla u Parlament”, navodi Abdullah Bilmez, prodavač.

I dok su reakcije glasača podijeljene i kreću se od oduševljenja do straha, one na tržištu novca su jedinstvene.

Više u videoprilogu…