Istanbul: Suze na suđenje za Mavi Marmaru

Turska je počela proces protiv četverice izraelskih vojnih zapovjednika, uključujući čelnika vojske, u odsustvu zbog ubistva devet Turaka na brodu s humanitarnom pomoću za Gazu, prenosi Fena.

Ispred Palate pravde okupilo se blizu 500 osoba koje podržavaju ovaj proces. Među njima su žrtve napada, rodbina poginulih, domaći i strani aktivisti. Okupljeni su uzvikivali “Proklet bio Izrael”, “Izraelu, ubico”, “Ummete, ne spavaj, pobrini se za svoje šehide”, javila je Al Jazeerina novinarka iz Istanbula Alma Brničanin.

Također, čule su se i poruke podrške Hamasu.

Suze u sudnici

U sudnici su prisutni strani i domaći aktivisti flotile (6 brodova), rodbina žrtava, novinari (koji su tada bili na brodu), strani advokati kao posmatrači.

Prema odredbi krivičnog zakona Republike Turske, u odbrani optuženih stoje advokati advokatske komore.

Američka aktivistkinja Ann Wright (26 godina, pripadnica vojske SAD-a, 15 godina rada u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, penzionisana kao pukovnik), kazala je da je u napadu bilo korištenje neravnomjernih snaga. Izbrojala je 20 izraelskih brodova, čamce, dva helikoptera…

Saslušan je i otac najmlađe žrtve Furkana Dogana (18 godina) Ahmet Dogan. Njegova izjava je bila dirljiva pa su mnogi prisutni i zaplakali.

„Jako mu je stalo bilo da i on bude među aktivistima Mavi Marmare. Bio je jedan od devetero koji su isli iz grada Kayserija. 31 maja doživjeli smo šok kada smo vidjeli snimke napada na TV-u. Više ga nismo čuli. Tijelo sam mu vidio u mrtvačnici.“

„Saslušanje svjedoka u velikoj istanbulskoj sudskoj palati je počelo u utorak ujutro“, javio je saradnik Al Jazeere Jasmin Redžepi koji je izravni svjedok dešavanja na Mavi Marmari.

„U tri dana treba saslušati 470 ljudi, a desetak stranaca iz SAD-a, Engleske, Kuvajta i Bahreina je već dalo izjave.“

Istovremeno, veliki broj ljudi okupio se ispred suda, protestirajući protiv Izraela.“

Suđenje koje je počelo u utorak u Istanbulu, dodatno će testirati odnose između nekada strateških saveznika, a Izrael je odbacio suđenje, kazavši da je “predstava” i “političko pozorište”.

Odnosi između Izraela i njenog nekada jedinog muslimanskog saveznika pogoršani su nakon što je izraelska mornarica upala na humanitarni brod Mavi Marmara u maju 2010. godine, kako bi provela mornaričku blokadu palestinskog Pojasa Gaze, pri čemu je ubila  devet Turaka u sukobima s aktivistima na brodu.

Pogoršanje odnosa se nastavilo uprkos naporima Sjedinjenih Američkih Država da podstakne zbližavanje dvije regionalne sile čiju saradnju treba kako bi riješio promjene koje se dešavaju na Bliskom istoku.

Zajedničke vježbe

Izrael i članica NATO-a Turska, koji graniče sa Sirijom, nekada su razmjenjivali obavještajne podatke i izvodili zajedničke vojne vježbe.

Turski državni tužitelj će tražiti višestruke doživotne zatvorske kazne za trenutno penzionirane izraelske oficire zbog njihove upletenosti u ubistva devet osoba i ranjavanja više od 50 drugih.

U optužnici se nalaze imena bivšeg načelnika izraelskog Glavnog štaba Gabija Ashkenazija, bivšeg zapovjednika mornarice Eliezera Maroma, bivšeg zapovjednika zračnih snaga Amosa Yadlina i bivšeg čelnika obavještajne službe u zračnim snagama Avishaya Levija.

Za svakog optuženog se traži zatvorska kazna od 18.000 godina.

U optužbi od 144 stranice nalaze se i tačke po kojima se optužuju za “podsticanje na ubistvo okrutnošću i mučenjem” i “podsticanje na nanošenje povreda vatrenim oružjem”.

Ukupno 490 osoba, uključujući novinare i aktiviste, koje su se nalazile na brodu tokom incidenta će svjedočiti.

Suđenje će snimati televizijske kamere, ali ono vjerovatno neće biti emitirano u javnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije