Istječe vrijeme u potrazi za avionom

Brod uključen u potragu prevozi malu podmornicu, koja moža pretraživati morsko dno za olupinama aviona (Getty Images)

Australski brod koji je uhvatio mogući signal sa crnih kutija nestalog putničkog aviona Malaysia Airlinesa nije uspio otkriti nove signale i vrijeme istječe da se suzi velika pretraga, kazali su zvaničnici.

Angus Houston, zapovjednik australske agencije koja koordinira pretragu za letom MH370 Malaysia Airlinesa, kazao je da je jednomjesečna potraga u Indijskom okeanu u kritičnoj fazi, jer su baterije u predajnicima crnih kutija već dosegle kraj svog 30-dnevnog očekivanog vijeka trajanja.

“Ako ne otkrijemo nove signale imat ćemo poprilično veliko područje na dnu okeana koje moramo pretražiti i to će trajati zaista dugo. To je veoma spor, mukotrpan posao”, kazao je Houston.

Lokator američke mornarice, koji za sobom vuče australski brod Ocean Shield, tokom vikenda je uhvatio dva signala koja su se emitirala u kratkom vremenskom intervalu – prvi, koji je zabilježen u trajanju od više do dva sata i drugi, čiji su signali zabilježeni u trajanju od otprilike 13 minuta.

Houston je kazao da su signali dosta zvučali kao signali koje emitiraju predajnici crnih kutija i da je to najbolji trag u dosadašnjoj pretrazi, ali su napori da se ponovo otkriju bili neuspješni.

Zapis podataka

Crne kutije snimaju podatke iz kokpita aviona i mogu dati odgovore šta se desilo sa avionom, koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade kada je nestao 8. marta, te skrenuo nekoliko hiljada kilometara sa svoje rute na letu između Kuala Lumpura i Pekinga.

Zvaničnici nisu isključili mehaničke probleme kao uzrok nestanka aviona, ali kažu da dokazi, uključujući gubitak komunikacije, sugeriraju da je avion namjerno skrenut sa predviđene putanje.

Analize satelitskih podataka su navele istražitelje do zaključka da je Boeing 777 pao u području koje sa nalazi otprilike 1.680 kilometara sjeverozapadno od Pertha, gdje su mogući signali uhvaćeni i gdje je sada fokusirana pretraga.

Autonomno podvodno vozilo (AUV), nazvano Bluefin-21, nalazi se na brodu Ocean Shield i moglo bi biti poslano da traži olupinu na morskom dnu, ali je ključno da se prvo suzi područje pretrage, rekao je Houston.

“To je veliko područje za malu podmornicu, koja ima veoma malu zonu pretrage i, naravno, ona bukvalno puzi po dnu okeana”, kazao je on.

“Zato je veoma važno da uhvatimo novo emitiranje signala i mi moramo da nastavimo dok bez sumnje budemo sigurni da uređaj više ne emitira signal.”

Otprilike 133 misije su obavljene od kada je pokrenuta međunarodna zračna pretraga za ostacima u južnom Indijskom okeanu, ali su do sada otkriveni samo ribarska oprema i drugi ostaci.

Izvor: Agencije