Istočna Evropa privlači penzionere sa Zapada

Penzioneri iz Njemačke i Austrije, umjesto luksuznih domova za njegu u vlastitim zemljama, radije biraju znatno jeftiniji i ništa manje luksuzni smještaj u istočnoj Evropi.

Jezero Balaton oduvijek je privlačilo njemačke i austrijske turiste. Sada Mađari zapadnoevropskoj klijenteli nude novu atrakciju, rezerviranu za starije osobe, koje trebaju mjesto na kojem bi se skrasile.

Dom za njegu sa pet zvjezdica, neuporedivo povoljniji od sličnih ustanova u njihovim zemljama.

Ovo je prvi ovakav dom u centralnoj i istočnoj Evropi, ali zasigurno ne i posljednji, sudeći prema trendu koji vlada na zapadu Starog kontinenta.

Stanovnicima ovog doma na raspolaganju je nekoliko prostranih dnevnih boravaka. O njima brine veliki broj medicinskih sestara.

Svakog dana mogu posjećivati frizera, manikera i fizioterapeuta. Za hranu se brine jedan od najboljih mađarskih kuhara. I sve to, veoma povoljno.

Uređena socijalna politika

Hannelore Konemann, stanovnica doma za njegu, kaže: “Moj suprug je umro prije tri godine i ja jednostavno nisam više mogla podnositi samoću. Bilo mi je potrebno da budem okružena ljudima. Prvi put sam ovdje došla samo da razgledam. Kada su me proveli kroz sve prostorije, shvatila sam da jednostavno moram doći. O takvim sobama se nikada nisam ni usudila sanjati. U Njemačkoj dobijete jednu sobicu, koja je poput ptičjeg kaveza.”

Vlasnik doma za njegu, belgijska kompanija, u toj državi ima 59 sličnih centara, a upravitelj ovog doma je Nijemac.

Paul de Coninck iz doma za njegu Pflegeheim Balaton kaže: “Svi problemi s kojima se suočavamo u Njemačkoj isti su i u Francuskoj, Velikoj Britaniji ili Austriji. Troškovi života neprekidno rastu. A kada je u pitanju njega, nedostaje nam i kvalificiranog osoblja. Još jedan problem za starije osobe su penzije, koje ne rastu i u mnogim zemljama su veoma niske.”

Izgleda su ovi ljudi svoje probleme riješili. U svijetu poznata po svojoj uređenoj socijalnoj politici, Njemačka im ipak nije mogla ponuditi više od Mađarske.

Ovdje mogu živjeti u luksuznom okruženju za petinu novca koji bi platili u Njemačkoj. A 1.000 ili 500 eura, koliko iznosi prosječna njemačka penzija za muškarce, odnosno žene, za mađarske prilike nije mala suma.

Izvor: Al Jazeera