Istočna Ghouta – opsada u opsadi

Pored oružanih borbi koje frakcije vode među sobom, podignute su zemljane barijere i zatvoreni pojedini putevi koji spajaju teritorije (Aktivisti)

Piše: Soulafa Jabbour

DAMASK – „Građanin Ghalban prelazi planine Tartousa iz ‘Westestana’ (Zapadistan) pa preko himalajskih visoravni u ‘Eastestan’ (Istokistan) dok ne stigne u dućan“, napisao je Enes al-Kholi, jedan od medijskih aktivista iz Istočne Ghoute u Damasku.

Iako se ove riječi odnose na poznati sirijski film Al-Houdud (Granice) iz 1984, može se reći kako one oslikavaju stvarnost u kojoj žive stanovnici Ghoute u nekoliko posljednjih sedmica.

Otkako su u Ghouti krajem aprila započele borbe između oružanih opozicionih frakcija za preuzimanje kontrole nad ovim područjem, stanovnici opisuju svoj život kao „opsadu u opsadi“.

Ghouta je podijeljena na više oblasti, a svaka od njih se nalazi pod kontrolom određene frakcije.

Još traju borbe između Armije islama sa jedne i Komiteta oslobođenja Levanta i Rahman korpusa sa druge strane. U međusobnim sukobima ovih frakcija smrtno su stradali i ranjeni su deseci ljudi.

Pored oružanih borbi frakcija, podignute su i zemljane barijere i zatvoreni pojedini putevi koji spajaju teritorije pod kontrolom sukobljenih strana. To je nagnalo stanovnike da izađu na proteste kako bi osudili ovakav pritisak koji samo pogoršava ionako tešku situaciju uslijed opsade koju je sirijski režim nametnuo u Ghouti prije gotovo pet godina.

Patnje naroda

Ziad, jedan od stanovnika Ghoute, za Al Jazeeru kaže da su ove podjele, „koje se jasno vide po barikadama raspoređenim između gradova i okolnih mjesta u Ghouti, pa čak i unutar jednog grada, jasan pokazatelj različitih vizija i usmjerenja“.

Vojnici na barikadama traže od prolaznika, prema riječima Ziada, da pokažu ličnu kartu i pojasne kuda idu.

„Ako samo i posumnjaju u lojalnost određenim frakcijama, galame i prijete, što ide čak i do ponižavanja. Kretanje iz mjesta u mjesto izgleda poput prelaska iz države u državu, što je dovelo do frakcijske i teritorijalne podijeljenosti među stanovnicima Istočne Ghoute“, dodaje.

Ziad kaže da je opsada koju provodi sirijski režim dovela do velikog poskupljenja u Ghouti. Litar goriva košta 2.700 sirijskih funti (više od pet dolara), a boca gasa 50.000 sirijskih funti (približno 100 dolara). Vozila zaraćenih frakcija su gotovo jedina koja se kreću po gradu. Enormno povećanje cijena hrane, voća i povrća rezultat je povećanja troškova transporta.

Uprkos svim nedaćama sa kojima se suočavaju stanovnici Ghoute, prisilno raseljavanje je trenutno jedan od njihovih najvećih strahova.

„Sada to više ne čini samo sirijski režim, jer se u posljednje vrijeme dešavaju slučajevi da oružane frakcije protjeruju stanovnike lojalne drugim frakcijama sa teritorija pod njihovom kontrolom“, kaže Ziad.

Raseljavanje

Prema riječima glasnogovornika Enesa al-Kholija, teritorije sa kojih se protjeruju stanovnici su Duma, Mesraba i dijelovi Marj al-Sultana, koje su pod kontrolom Armije islama, te oblasti pod kontrolom Rahman korpusa, odnosno mjesta Hamorayah, Madyara, Beit Sawa, Jisreen, Kafr Batna, Hazeh, Ein Tarma, Jober i Irbin, kao i dijelovi Al-Marja.

Al-Kholi smatra da Istočna Ghouta „prolazi kroz svoj najgori period, u smislu opsade i podjela koje su postale očigledne. Ranije je vladala podijeljenost među vojnim frakcijama, a sada i među građanima i teritorijama na kojima žive. Određene teritorije se sada smatraju i narodnim uporištem za frakciju koja ima kontrolu nad njima“.

Posljedice ovih podjela odrazile su se i na trgovinsku razmjenu između dvije strane.

„Ponekad Armija islama zabranjuje uvoz hrane u centralnu oblast (područja pod kontrolom Rahman korpusa), a nekada Rahman korpus ne dozvoljava ulazak hrane s teritorija pod kontrolom Armije islama“, kaže on. Ovakva situacija samo pogoršava opsadu i utiče na cijene i dostupnost životnih namirnica.

Važno je napomenuti da je Kamp Al-Wafddien, u blizini grada Dume, jedini prijelaz na raspolaganju u Istočnoj Ghouti, preko kojeg je ušlo nekoliko trgovačkih konvoja otkako je Ghouta proglašena sigurnom zonom početkom maja.

Al-Kholi zaključuje kako „narod Ghoute s nestrpljenjem čeka na punu implementaciju sporazuma o zonama deeskalacije, te da se preciziraju prijelazi koji će im biti na raspolaganju za ulazak i izlazak. To im je jedina nada za okončanje patnji“.

Izvor: Al Jazeera