Istočna Njemačka i danas profitira od Trabanta i Wartburga

Radnici pogona nekadašnjeg Trabanta se posjedovali temeljna znanja za modernu autoindustriju (EPA)

Istočni dijelovi Njemačke još uvijek privredno profitiraju od istočnonjemačke automobilske industrije i proizvodnje automobila Wartburg i Trabant, koji u utorak slavi 60 godina od početka proizvodnje.

“Nakon propasti istočnonjemačke automobilske industrije, u tim dijelovima bivše Njemačke demokratske republike su se, zbog know-howa, naselili veliki automobilski koncerni sa Zapada”, kaže Joachim Ragnitz sa ekonomskog instituta Ifo u Dresdenu.

On dodaje da je odlučujući faktor za gradnju pogona bilo osoblje, koje je prije toga bilo zaposleno u fabrikama Trabanta u Zwickauu ili Wartburga u Eisenachu.

Radnici u ovom pogonima nisu tehnički bili na nivou zapadnonjemačke automobilske industrije, ali su posjedovali temeljna znanja.

Dodatni argument za naseljavanje WV koncerna, s markama Volkswagen i Porsche, i BMW-a, koji, pored Leipziga, posjeduje jedan od najmodernijih pogona, čini i mreža dobavljača automobilskih dijelova u istočnoj Njemačkoj.

Historijske spone

Uz to treba dodati i historijske spone.

Volkswagen je od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i politike otvaranja prema istoku, tadašnjeg kancelara Willyja Brandta, sklapao ugovore s istočnonjemačkim državnim kompanijama.

Krajem osamdesetih u Chemnitzu (tada Karl Marx Stadt) po licenci je počela izrada Volkswagenovih motora koji su trebali biti ugrađivani u novi model Trabanta.

Odmah nakon pada Berlinskog zida u ovim pogonima se počeo sastavljati model Polo, a kasnije i Golf.

U saveznim pokrajinama Saskoj, Saskoj-Anhaltu i Tirinškoj automobilska industrija i danas slovi kao jedan od najvažnijih poslodavaca.

Izvor: Agencije