Istraga: 20 ruskih vojnika krivo za pad MH17

Lanser raketa BUK sniman i kasnije, nedostajala najmanje jedna raketa (EPA)

Tužitelji u Holandiji planiraju ponovno istražiti tvrdnje grupe istraživačkih novinara koji su naveli da je 20 ruskih vojnika krivo za pad aviona na letu MH17 u istočnoj Ukrajini 2014. godine.

Prema navodima iz 2014. godine međunarodne istraživačke grupe Bellingcat, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, pokretni lanser raketa BUK, viđen 17. jula u području pod kontrolom proruskih pobunjenika, dopremljen je iz vojnog konvoja ruske 53. protuavionske brigade, jedinice stacionirane u Kursku, ali koja je raspoređena na vježbe kod ukrajinske granice, prenosi Daily Sabah.

Lanser je sniman i kasnije, ali najmanje jedna raketa je nedostajala.

“Dobili smo izvještaj nakon Božića. Ozbiljno ćemo se pozabaviti njime i odlučiti može li biti koristan za istragu”, kazao je Wim de Bruin, glasnogovornik holandskog tužiteljskog ureda.

Avion MH17 oboren je u ratom zahvaćenoj istočnoj Ukrajini, a pri tome je poginulo svih 298 putnika.

Detaljna istraga

Zapadne nacije i Ukrajina tvrde da su avion oborili proruski separatisti, ali Moskva odbija te navode.

Holandija je pokrenula detaljnu istragu o slučaju.

Osnivač Bellingcata Eliot Higgins kazao je nedavno da je njegova organizacija identificirala 20 vojnika u toj brigadi, a to je, tvrdi, grupa koja zna ko je ispalio rakete ili se ta osoba nalazi među njima.

Ukrajina i SAD od tada tvrde da su letjelicu srušili separatisti raketom zemlja-zrak tipa BUK, kojim ih opskrbljuje Rusija.

Moskva odlučno odbacuje te optužbe i tvrdi da su ukrajinske snage krive za pad aviona.

Izvor: Agencije