Istraga: Egipatska policija likvidirala uhapšenu Braću

Potvrđeno je da su uhapšeni članovi Muslimanske braće mučeni i udarani tupim predmetima (aohr.org.uk)

Arapska organizacija za ljudska prava u Britaniji saopćila je da je njihova detaljna istraga dovela do rezultata koji pobijaju zvaničnu egipatsku verziju o ubistvu deveterice vođa Muslimanske braće u “sukobu” s egipatskim snagama sigurnosti u gradu Šesti oktobar u Gizi, koja se navodi u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova izdatom početkom prošlog jula.

U izvještaju ove organizacije navodi se kako deseci dokaza s kojima ona raspolaže ukazuju na to da je Ministarstvo unutrašnjih poslova “likvidiralo ove osobe nakon njihovog hapšenja i mučenja, pucajući na njih bez ikakvog pravnog opravdanja, zbog čega se ovakvo ponašanje smatra ubistvom s predumišljajem, što je izvan okvira zakona”.


Deveterica lidera Muslimanske braće su (zdesna nalijevo): Jamal Khalifa, Hisham al-Dusuki, Mu’tasim al-Ajizi, Abdulfatah Ibrahim, Taher Ismail, Hisham Khafaji, Nasir Salem al-Hafi, Osama al-Husseini i Al-Sayyed Yusuf.

U izvještaju Arapske organizacije za ljudska prava ističe se da medicinski dokazi i obdukcija potvrđuju kako su neki od njih ubijeni u sagnutom položaju, dok je drugima pucano u potiljak, leđa i bokove, što pobija tvrdnje o otporu ili oružanom sukobu.

Direktne likvidacije

Dodaje se kako je, nakon što su veoma jasne fotografije s tijelima žrtava predane na uvid specijalistima za sudsku medicinu, potvrđeno da su mučeni i udarani tupim predmetima (pendrecima i štapovima), elektrošokovima, paljenjem različitih dijelova tijela, prije nego što su snage sigurnosti pucale na njih, dok s njihove strane nije pružena bilo kakva vrsta otpora.

Izvještaj Arapske organizacije za ljudska prava svoje informacije i dokaze temelji na izjavama porodica devetorice ubijenih, pojedinim fotografijama sa sahrane, videosnimcima te svjedočenjima onih koji su učestvovali u pripremanju žrtava za ukop.

Prema riječima organizacije, oni su sačuvali veoma jasne fotografije s tijelima pojedinih žrtava na kojima se vide njihove povrede.

U izvještaju se navodi da su od početka januara 2015. godine do sada dokumentirana 22 slučaja direktne likvidacije s dokazima koji pobijaju verziju Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je za 41 slučaj ubistva pod sličnim okolnostima potrebno provesti detaljnu istragu.

Izvor: Al Jazeera