Istraga grupnog silovanja uživo prenošenog na Facebooku

Ovo je posljednji u seriji užasnih incidenata koji su, kao nasilni činovi, prenošeni uživo na Facebooku (AP)

Policija američkog grada Chicaga ispitala je u srijedu nekoliko osoba koje su, navodno, grupno silovale jednu tinejdžerku, a napad uživo objavili na društvenoj mreži Facebook.

Žrtva je bila 15-godišnjakinja, koja je nestala u nedjelju u kriminalom preplavljenom gradu na američkom Srednjem zapadu.

Pronađena je u utorak i prebačena u dječiju bolnicu kako bi joj se ukazala pomoć.

Ovo je posljednji u seriji incidenata koji su, kao nasilni činovi, prenošeni uživo na Facebooku, uključujući dvije smrtonosne pucnjave te otmicu i mučenje 18-godišnjeg invalida.

Vlasti su u srijedu objavile kako istražuju navedeni incident kao kriminalni seksualni napad.

Žrtva poznavala napadače

Prenos navodnog silovanja uživo na internetu u jednom trenutku pratilo je 40 osoba, no niko nije kontaktirao s policijom, navodi se u izvještajima.

Video je kasnije uklonjen s interneta.

List Chicago Tribune objavio je kako je najmanje jedan maloljetnik priveden.

Policija je ranije objavila kako traži šest osumnjičenih.

“Ovo je užasno. Kao otac dvije djevojčice, ne mogu zamisliti kroz šta majka te djevojčice prolazi”, izjavio je šef čikaške policije Eddie Johnson.

Gradski vijećnik Michael Scott kazao je kako istražitelji vjeruju da je djevojčica poznavala napadače i kako su svi maloljetnici.

Johnson se lično umiješao u slučaj nakon što je razgovarao sa djevojčicinom majkom u ponedjeljak, koja mu je donijela užasne fotografije – dijelove videosnimka na kojem se vidi nekoliko mladih muškaraca kako napadaju djevojčicu, prenose američki mediji.

Rekordan broj pucnjava i ubistava

Policija nije željela potvrditi detalje videosnimka, pozivajući se na to kako je istraga u toku.

Uprava društvene internetske mreže odbila je komentirati ovaj incident, no u saopćenju se navodi kako kompanija ozbiljno shvata “odgovornost držanja ljudi sigurnim na Facebooku”.

Čovjek koji se predstavio kao ujak žrtve kazao je američkim medijima kako su mladići koji su učestvovali u napadu poznati lokalnoj zajednici.

“Oni teroriziraju cijelo susjedstvo”, naveo je Reginald King čikaškoj televiziji WGN.

Chicago se bori s porastom broja slučajeva nasilnog kriminala.

Prošle godine grad je potresao rekordan broj pucnjava i ubistava u posljednje dvije decenije.

Izvor: Al Jazeera i agencije