Istraga navoda o prisluškivanju Erdogana

Erdogan optužuje protivnike iz utjecajne Gulenove grupe da se ponašaju kao 'država u državi' s ciljem obaranja njegove Vlade (Getty Images)

Glasnogovornik Vlade Turske Bulent Arinc u ponedjeljak je „ilegalnim“ nazvao zahtjeve tužilaca i sudske naloge za prisluškivanje visokopozicioniranih zvaničnika te države, prenosi agencija Anadolija u ponedjeljak.

Arinc je za te zahtjeve i naloge ustvrdio kako su provedeni od „paralelne države“, odnosno „države u državi“ a koja, navodno, ima veze u policijskim snagama i sudstvu.

Agencija Reuters prenijela je navode jednog od savjetnika turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana kako je mreža imama Fethullaha Gulena, koji boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, prisluškivala hiljade telefonskih brojeva u Turskoj kako bi ucjenjivala i smišljala kriminalne slučajeve u kampanji protiv Vlade.

Gulenov advokat Nurullah Albayrak kazao je da su te optužbe nepravedne i da pospješuju stvaranje atmosfere „mržnje i neprijateljstva“ u turskom društvu.

Turski dnevni listovi objavili su spiskove „žrtava nelegalnog prisluškivanja“ u ponedjeljak, za koje se navodi kako ih ima blizu 7.000 iz različitih političkih spektara, a među njima se nalazi i premijer te euroazijske države Erdogan i najmanje jedan od ministara u njegovoj Vladi.

Na listi se nalaze i brojni novinari, akademici, poslovni lideri i predstavnici nevladinih organizacija.

Arinc je kazao kako je pokrenuta istraga na osnovu tvrdnji o prisluškivanju zvaničnika.

Masovni otkazi

Takve optužbe prvi put su se javile nakon što je turska obavještajna služba MIT pronašla aparate za prisluškivanje u Erdoganovom uredu 2012. godine.

Dokumenta o špijuniranju otkrilo je, prema pisanju turskih listova, novoimenovano tužilaštvo koje je uspostavljeno poslije masovnih otkaza u policiji i tužilaštvu zbog korupcijske istrage krajem decembra prošle godine.

Korupcijski skandal, u koji su navodno umiješani bliski saradnici turskog premijera, predstavlja jedan od najozbiljnijih izazova Erdoganovoj, jedanaest godina dugoj, vladavini uoči značajnih lokalnih izbora u martu.

Izvor: Agencije