Istraga o desecima hiljada ubijenih u Mosulu

Tvrdi se da su civili nastradali od artiljerijskih napada iračkih snaga i zračnih udara (Reuters)

Piše: Burhan Farhan

Nakon više od 270 dana razarajuće bitke za oslobađanje iračkog grada Mosula od oružane grupe Islamska država Iraka i Levant, i dalje postoje kontroverze o broju poginulih u ovom gradu. Bivši irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari potvrdio je da je u borbama ubijeno više od 40.000 civila, dok vlasti smatraju da je ova brojka netačna.

Zebari je za Al Jazeeru potvrdio navode britanskog lista The Independent o stradanju više od 40.000 civila u borbama koje su iračke snage vodile za oslobađanje Mosula od ISIL-a. Dodao je da je većina njih stradala od vatre iračkih snaga, naročito snaga iračke Federalne policije te od zračnih udara.

Zebari dodaje da su iračke snage pretjerano koristile silu, naročito tešku artiljeriju, prilikom granatiranja naseljenih područja, što je glavni razlog za masovno uništavanje koje je grad pretrpio i stradanje tolikog broja civila. Kazao je kako je siguran da je ovaj broj smrtno stradalih civila tačan, bez obzira na demante zvaničnih organa.

Zebari, lider Kurdistanske demokratske partije, napominje da se, prema izvještajima obavještajne službe u regionu Kurdistan, veliki broj tijela poginulih civila još nalazi pod ruševinama te da su stradanja sivila u Mosulu bila ogromna.

‘Statu ukraj netačnim tvrdnjama’

S druge strane, zvanični irački vojni mediji demantirali su navode o pogibiji 40.000 civila u Mosulu. U njihovom saopćenju se navodi da broj poginulih civila čiji su posmrtni ostaci izvučeni iz ruševina iznosi 1.429, prema podacima koje je objavila Uprava civilne zaštite u Mosulu. Također su izjavili kako “velika razlika u brojkama zahtijeva da se stane ukraj netačnim tvrdnjama, za koje ne znamo na čemu su zasnovane”.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane i Komande zajedničkih operacija Yahya Rasool izjavio je za Al Jazeeru kako su u izjavama o stradanju 40.000 civila u Mosulu brojke napuhane te ih smatra nepreciznim i netačnim. Glasnogovornica Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Iraku Sara al-Zawqari kazala je za Al Jazeeru kako je teško odrediti broj poginulih civila u Mosulu.

Na osnovu informacija pripadnika iračkog Crvenog krsta, koji su bili prisutni na prvim linijama i u blizini mjesta gdje su se odvijale vojne operacije te su bili upoznati sa žestinom borbi i intenzitetom neselektivnog granatiranja stambenih kvartova, može se reći kako se broj mrtvih i povrijeđenih dnevno kretao između 70 i 90 civila, koji su prebacivani u poljske bolnice i kod patologa, prema njenim riječima. Dodala je da se pod ruševinama nalaze civilne žrtve zbog prekomjerne upotrebe oružja, naročito na zapadnoj strani starog dijela grada Mosula, te da još nema potvrđenih podataka o onome što se desilo.

Zawqari smatra da je situacija u kojoj su se nalazili civili u Mosuli bila tragična te da su oni bili žrtva sukobljenih snaga. Zbog takve situacije, humanitarne organizacije nisu bile u stanju osigurati potrebe civila koji nisu mogli pobjeći iz grada, niti izvući tijela poginulih iz ruševina. 

Izvor: Al Jazeera