Istraga o grčkim dobrovoljcima u BiH

Prošlog proljeća, na grčkim izborima, stranka ekstremne desnice Zlatna zora držala je u svom izbornom štabu slike Željka Ražnjatovića Arkana.

Ali, malo je ko tada povezao da se tokom rata u Bosni i Hercegovini jedinica poznata kao Grčka dobrovoljačka garda borila na strani Vojske Republike Srpske (VRS).

Postoje dokazi da su pripadnici te jedinice bili prisutni u Srebrenici na dan okupiranja tog grada.

Al Jazeera je istraživala da li su preuzeti ikakvi koraci kako bi se istražila potencijalna zlodjela grčkih ratnika u Bosni i Hercegovini.

‘Tretirani kao heroji’

Takis Michas novinar je s mnogo neprijatelja. Godinama upozorava na umiješanost grčkih dobrovoljaca u ratu u Bosni i Hercegovini.

Al Jazeera je s njim posljednji put razgovarala 2010. godine.

U zapadnom grčkom gradu Kavala živi Kiriakos, jedan od bivših dobrovoljaca. Kaže da su Grci bili u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

”Bili su tretirani kao heroji. Bili su cijenjeni i niko ih, ni u jednom trenutku, nije pokušao spriječiti. Ni u jednom trenutku grčko pravosuđe se nije sjetilo da pokrene istragu protiv njih. Ne nužno protiv njihovog ličnog učešća i zločina, već zbog njihovog znanja o potencijalnim zločinima, tako da bi Grčka mogla pomoći Haškom sudu u istragama”, kazao je Michas.

Ali, da li su grčki dobrovoljci imali učešća u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici?

 U zapadnom grčkom gradu Kavala živi Kiriakos, jedan od bivših dobrovoljaca. Kaže da su Grci bili u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Vojska Republike Srpske nije krila ulogu grčkih dobrovoljaca tokom rata.

”Dok su se odvijale borbe, jedna mala grupa Grka ušla je u grad i postavila grčke zastave. Nazvali su me i sve mi ispričali. Bilo je značajno za Srbe da okupiraju Srebrenicu. Ali, Grci nisu učestvovali u samim borbama”, tvrdi Kiriakos.

VRS nije krila ulogu grčkih dobrovoljaca tokom rata.

Snimak, navodno snimljen 31. decembra 1995. godine, prikazuje izvjesnog Antonija kako igra kolo sa srpskim vojnicima.

”Imali smo pomoć i od naše braće iz Grčke. I da je svaki drugi Grk bio Antonije i da je svaki drugi Srbin bio Antonije, nama bi bilo mnogo lakše. A da ne kažem da je svaki drugi Rus bio Antonije, takođe bi nam bilo lakše. Što nije tako bilo tragedija je pravoslavna”, kazao je haški optuženik Ratko Mladić, nekadašnji komandant VRS-a.

Grčka Vlada pokrenula je istragu protiv njenih dobrovoljaca 2005. godine. Ali, nikakvi rezultati do danas nisu poznati.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine kratko je odgovorilo na naš upit ovako: ”Tužilaštvo ne može dati nikakav komentar na navedeni upit.”

Isto je učinio i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Zlatna zora, koja je osvojila sedam posto posto grčkog parlamenta na posljednjim izborima, ne krije svoje divljenje prema četničkom pokretu.

”Tužilaštvo nije u mogućnosti javno govoriti ni o čemu što bi na bilo koji način moglo biti povezano s fazom istrage u predmetima koji se vode ili su vođeni pred Tribunalom”, stav je Tužilaštva ICTY-a.

Divljenje Zlatne zore

Za Vladu u Atini dobrovoljci su i dalje predmet ispod radara.

Ali, ne za Zlatnu zoru, koja je osvojila sedam posto posto grčkog parlamenta na posljednjim izborima i koja ne krije svoje divljenje prema četničkom pokretu.

”Grčka Vlada znatno je investirala u poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu. Zgrada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine obnovljena je finansijskim sredstvima grčke Vlade. Međutim, neki Bosanci i Hercegovci vjeruju da, iako grčka Vlada ne želi otvoreno govoriti o prisustvu njenih dobrovoljaca u Srebrenici, ona na ovaj način pokušava poboljšati svoj imidž u ovoj državi”, izvještava iz Sarajeva Harun Karčić, reporter Al Jazeere.

A evo kako se grčki ambasador u Sarajevu izjasnio o ovoj delikatnoj temi pred kamerom Al Jazeere.

”Dobro je poznato da je Helenska republika u više navrata, i na nedvosmislen način, osudila strašan masakr počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici. To je gnusan čin u historiji čovječanstva, nešto što se nikada nije trebalo dogoditi i što se ne smije ponoviti. U skladu s tim, Grčka svake godine odaje počast i sjeti se svih nevinih žrtava te tragedije. Na komemoraciji 15. godišnjice tog masakra grčki ministar vanjskih poslova osudio je taj gnusan zločin i položio vijenac. Grčka je uvijek bila i nastavit će biti istinski prijatelj Bosne i Hercegovine”, kaže Karolos Gadis, grčki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera