Istraga o korupciji u slovenskom zdravstvu

Računa se da slovensko zdravstvo godišnje izgubi više desetina miliona eura zbog korupcije (Reuters)

Slovenska policija počela je novu akciju otkrivanja gospodarskog kriminala i korupcije u zdravstvu, tijekom koje je privedeno pet osoba.

Riječ je o nastavku aktivnosti istraga o kriminalu u zdravstvenom sustavu, početom krajem prošle godine, a među privedenim osumnjičenicima je i direktor Kliničkog centra u Ljubljani (UKC) Simon Vrhunec, objavili su mediji.

Nacionalni istražni ured (NPU), policijski odjel za organizirani i gospodarski kriminal, objavio je da su na području ljubljanske policijske uprave izveli osam kućnih pretraga, na području Novog Mesta, Celja i Nove Gorice, tijekom kojih su tražili poslovnu dokumentaciju i druge dokaze za nastavak kaznenog postupka.

U istražnom postupku sudjeluje najmanje 30 kriminalista i policajaca.

Prema navodu policije, istraga se odnosi na kaznena djela zloporabe položaja u gospodarskoj djelatnosti, za što je predviđena kazna do osam godina zatvora.

Neslužbeno, sporna je bila nabava operacijskih stolova preko jedne tvrtke, s kojom je potpisan ugovor vrijedan 7,7 milijuna eura.

Nastavak akcije

Tijekom velike istrage o korupciji u zdravstvenom sustavu slovenska je policija sredinom prosinca prošle godine privela 11 osoba, među njima nekoliko kirurga i više predstavnika bolnica zaduženih za nabavu opreme, te dva direktora ljekarni zbog davanja ili nuđenja mita.

Utvrđeno je da su se liječnicima i vodećim kadrovima u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama nudile cijene opreme i lijekova, koje su uključivale nezakonite provizije u koje je bilo uključeno mito od pet do 20 posto od konačne cijene.

Visina mita iznosila je od 10 do 100 tisuća eura, a dobavljači opreme mito su dostavljali liječnicima i vodećim ljudima u bolnicama na njihove tekuće račune, otvorene u susjednim državama i u Njemačkoj.

Računa se da Zavod za zdravstveno osiguranje i zdravstvena blagajna zbog neracionalnog načina naručivanja lijekova i opreme, u što su uključene i „nagrade“, odnosno nezakonite provizije, godišnje izgube više desetaka milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije