Istraga o namještanju utakmica Lige prvaka

Šef Europola Rob Wainwright je rekao da je provedena najveća istraga o namještanju utakmica (EPA)

Evropska policijska služba (Europol) otkrila je kriminalnu mrežu koja je namjestila rezultate 380 nogometnih mečeva u više od 30 zemalja, uključujući Ligu prvaka (LP) i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo (SP), prenosi Tanjug.

Jedan od dva sumnjiva meča LP-a odigran je u Engleskoj u posljednje četiri godine, a pod znakom pitanja su i utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (EP).

Ovo je najveća policijska istraga namještanja mečeva u Evropi do sada, koja je, između ostalog, zasnovana na analizi više od 13.000 e-mail poruka.

“Jasno je da je ovo najveća istraga koja je vođena u namještanju utakmica”, rekao je šef Europola Rob Wainwright novinarima.

On je naglasio da je za namještanje utakmica osumnjičeno čak 425 sudija, igrača i ostalih zvaničnika.

Operacija pod kodiranim nazivom “Veto” počela je u julu 2011. i završena u januaru ove godine, a vodili su je Europol, Njemačka, Finska, Mađarska, Austrija i Slovenija.

Uspješna istraga

Ova istraga je u Njemačkoj već urodila plodom, budući da je 14 osoba već osuđeno na ukupnu zatvorsku kaznu od 38 godina.

Kako je Europol saopćio, kriminalna aktivnost namještanja mečeva donijela je organizatorima profit od skoro osam miliona eura, a blizu dva miliona eura je isplaćeno igračima, sudijama i ostalim “zavjerenicima” na ime mita.

“Ovo je tužan dan za evropski nogomet, jer dokazuje koruptivni utjecaj organiziranog kriminala na društvo. Ipak, ova istraga, također, dokazuje vrijednost saradnje međunarodne policije u borbi protiv kriminala”, rekao je Wainwright i istakao da će o rezultatima istrage obavijestiti predsjednika Evropske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija.

Kako se navodi, još otprilike 300 sumnjivih mečeva je identificirano van Evrope, uglavnom u Africi, Aziji, Južnoj i Centralnoj Americi.

“Imamo dokaze da je u Singapuru na ime podmićivanja isplaćivano blizu 100.000 eura po meču, a među sumnjivima su i dva meča kvalifikacija za SP u Africi, a jedan u Centralnoj Americi”, izjavio je predstavnik policije iz Bohuma Friedhelm Altens.

Izvor: Agencije