Istraga o prijetnjama ambasadorici Kennedy

Caroline Kennedy prva je žena koja predstavlja Sjedinjene Države u nekoj azijskoj zemlji (AP)

State Department je objavio da je pokrenuta istraga o prijetnjama upućenim Caroline Kennedy, veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država u Japanu, kamo je stigla supruga američkog predsjednika Michelle Obama.

Ta informacija je objavljena nekoliko tjedana nakon napada hladnim oružjem u Seulu na američkog veleposlanika u Južnoj Koreji.

Caroline Kennedy, posljednje dijete bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja (1961-1963), preuzela je funkciju u Tokiju u studenom 2013. i postala prva žena koja predstavlja Sjedinjene Države u nekoj azijskoj zemlji.

Anonimni poziv

“Ozbiljno shvaćamo sve prijetnje američkim diplomatima. Poduzimamo sve moguće mjere zaštite našeg osoblja”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u priopćenju, ne preciziravši vrstu prijetnju Caroline Kennedy, prenosi Hina.

“Radimo s japanskom vladom kako bi se uvjerili da su pokrenute potrebne mjere”, dodala je.

Japanska televizija NTV je izvijestila u ponedjeljak da japanska policija istražuje prijetnje smrću upućene u anonimnom pozivu Caroline Kennedy.

Muškarac koji je govorio engleski telefonirao je Američkom veleposlanstvu puno puta prošlog mjeseca i rekao da će ubiti veleposlanicu Kennedy, navodi NTV.

On je, također, prijetio smrću američkom konzulu na otoku Okinawa, Alfredu Maglebyju.

Ambasador u Seulu napadnut nožem

Ta istraga je obznanjena na dan kada je Michelle Obama počela privatni posjet Japanu, prvi boravak na arhipelagu nakon što je njezin suprug Barack postao predsjednik SAD-a 2009.

Jedan od povoda putovanja Michelle Obame je potvrđivanje važnosti koju dvije zemlje pridaju obrazovanju djevojčica diljem svijeta.

Američki veleposlanik u Seulu, Mark Lippert, je napadnut nožem 5. ožujka u Seulu i on je operiran.

Njegov napadač Kim Ki-Jong (55) je optužen za pokušaj ubojstva iako je zanijekao da je želio ubiti diplomata. On je 2010. osuđen zbog bacanja kamena na veleposlanika Japana.

Izvor: Agencije