Istraga o smrti Praljka: Nije bilo propusta u radu Tribunala

Praljak je počinio samoubistvo u haškoj sudnici nakon izricanja presude (EPA)

Nezavisna stručna istraga sprovedena nakon samoubistva Slobodana Praljka, Hrvata osuđenog za ratne zločine u BiH, utvrdila je da nije bilo nikakvih propusta u radu Haškog tribunala u pogledu tretmana zatvorenika i da, prema tome, nije potrebna nikakva izmjena pravila o njegovom radu, saopćio je Tribunal.

Izvještaj je, kako se navodi u saopćenju Tribunala, potpisao sudija Hassan Bubacar Jallow, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i Mehanizma za međunarodni krivični sud, prenosi Hina.

“Moja revizija nije utvrdila nikakve propuste ili manjkavosti u pravnom okviru Tribunala kada je riječ o tretmanu zatvorenika u zatvoru UN-a i na Sudu i prema tome, ne predlažem nikakve promjene pravila i propisa Tribunala”, naveo je sudija Jallow.

On napominje da je revizija pokazala da su Osoblje Haškog tribunal i Pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda (UNDU) poštovali pravni okvir kada je riječ o Praljkovom tretmanu.

Jallow je naveo da nije moguće jasno utvrditi kada i kako je otrov dospio do Praljka, te da će istraga koju sprovode holandske vlasti možda baciti svjetlo na taj detalj.

“Važno je napomenuti da osoblje UNDU i Haškog tribunala nije imalo obavještajnih podataka koji bi nagovijestili da Praljak posjeduje otrov. Da su takva saznanja postojala, druge mjere koje se tiču pretresa Praljkove ćelije, mogle su biti sprovedene”, naveo je sudija Jallow.

Otrov mogao ostati neprimjećen

On je, međutim, istakao da je “čak i da su ta saznanja bila dostupna nadležnima, zbog prirode i količine otrova, on lako mogao ostati neprimjećen čak i u najdetaljnijim pretresima ćelije i drugih područja”.

Izvještaj je, kako se navodi, ukazao na neke mjere koje su mogle biti preduzete kako bi se povećale šanse za otkrivanje u budućim slučajevima.

Kako prenosi Hina, sudiji Jallowu su u istrazi pomagali nezavisni stručnjaci sa velikim domaćim i međunarodnim iskustvom kada je riječ o mjerama sigurnosti u zatvorima.

Bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) u takozvanoj Herceg-Bosni, Slobodan Praljak, pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad muslimanima tokom rata u BiH.

Odmah nakon izricanja presude, Praljak je pred kamerama popio otrov, a nedugo nakon toga je i preminuo.

Izvor: Agencije