Istraga o stradanju gardista u Topčideru

Ustavni sud Srbije konstatirao je da je porodicama gardista nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore – Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića – stradalih u beogradskoj kasarni Topčider 5. oktobra 2004. godine, povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravo na život.

Sud je zatražio provođenje temeljne i ozbiljne istrage, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Obavještenje Ustavnog suda porodici Jakovljević probudilo je nadu da će, konačno, nakon osam godina bezuspješnih pokušaja, doći do saznanja kako je i zbog čega nastradao njihov sin Dragan.

“Evo, upravo sam dobio obeveštenje iz Ustavnog suda. Verovatno ste videli poštara. To je usvojena naša žalba”, kaže Janko Jakovljević, otac ubijenog gardiste.

Obeštećenje 5.000 eura

Porodicama Jakovljević i Milovanović dosuđeno je i obeštećenje za nematerijalnu štetu od po 5.000 eura.

Odlukom Ustavnog suda naloženo je nadležnim organima da postupaju po zahtjevima za provođenje istrage protiv sudije i vještaka koji su, kako smatraju advokati, ometali istragu.

“Po tim našim zahtevima, za sprovođenje istraga iz novembra 2005. godine niko do dana današnjeg nije odlučivao, što je Ustavni sud Srbije sankcionisao i kroz obrazloženje ove odluke, gde je rečeno da istražni postupak mora biti temeljit, ozbiljan, organizovan od strane nezavisnog organa, a ne fingiran, kao što je bio u ovom slučaju”, kaže Predrag Savić, advokat porodice Jakovljević.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su pod još nerazjašnjenim okolnostima na straži kod vojnog objekta Karaš u Beogradu 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istražna komisija zaključila je da je u pitanju ubistvo i samoubistvo, dok je nezavisna državna komisija ocijenila da je gardiste ubila treća osoba. Istražni postupak pratile su brojne spekulacije i neprijatnosti.

Godine otežavaju istragu

“Članovima nezavisne komisije je prećeno. Kad pogledate unazad sedam-osam godina, neki članovi komisije su gurnuti u drugi plan u raznim profesionalnim aspektima, iako su oni bili u pravu i da se to dokazalo, a tvorci nekih drugih gluposti i poluistina su napredovali u stručnom smislu”, govori Božo Prelević, predsjednik nezavisne komisije.

Prelević kaže da svaka godina koja prođe bez rezultata u ovom procesu dodatno otežava istragu.

“Tužilaštvo mora da radi svoj deo posla. To je sad na njima da pronađu ubicu i počinioce. I one koji su opstruirali istragu”, govori Janko Jakovljević, otac ubijenog gardiste.

Bivši vojni istražni sudija Vuk Tufekdžić kaže da nema ništa protiv istrage, ali je ponovio da stoji iza svega što je govorio i tada.

Ukoliko slučaj ne dobije sudski epilog, roditelji nastradalih gardista kažu da će potražiti pravdu pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: Al Jazeera