Istraga o ubistvima podijelila Venecuelu

Narodna skupština Venecuele formirala je komisiju koja treba da istraži smrtne slučajeve tokom nedavnih protesta.

No, opozicione stranke odbijaju da učestvuju. Tvrde da komisija ima za cilj zataškavanje kršenja ljudskih prava, javlja iz Caracasa reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

Antonio Renjon nedavno se iz Španije vratio u rodnu Venecuelu. 

Nije ni sanjao da će biti napadnut zato što je bio u blizini protivvladinih demonstracija na kojima, kako kaže, nije učestvovao.

Kaže da su ga provladini nasilnici prisilili da bježi i upucali u leđa, nakon čega je završio u bolnici.

“Ti ljudi su bili naoružani. Imali su pokrivena lica. Sačuvali smo jednu čahuru i shvatili da je to oružje isto kao ono koje koriste snage sigurnosti”, kaže Renjon.

Brojni navodi o zlostavljanju

Ovaj incident je jedan od mnogih navodnih slučajeva zlostavljanja – ne samo od provladinih grupa nego i snaga sigurnosti – koje je Kazneni forum, koji vodi opozicija, dostavio glavnom državnom tužiocu.

“Civilne grupe se naoružavaju uz podršku Vlade. Potvrdili smo 40 slučajeva mučenja, ali i primili još mnogo zahtjeva o policijskom zlostavljanju, mučenju i okrutnom postupanju”, kaže Alfredo Romero, direktor Kaznenog foruma.

Predsjednik Nicolas Maduro, koji je prisustvovao sahrani gardiste ustrijeljenog tokom protesta, krivicu prebacuje na nasilne demonstrante, koje naziva desničarskim fašistima.

Tokom njegovog sedmičnog radijskog programa, Al Jazeera je predsjednika pitala o optužbama za zlostavljanje koje su, navodno, počinile njegove pristalice i snage sigurnosti.

“Ako postoji ijedan slučaj mučenja, neka ga prijave meni. Kao šef države, odmah ću istražiti i kazniti one koji su krivi. Ovo nije vlada mučitelja ili represora”, rekao je Maduro.

Takve izjave nisu uvjerile opoziciju da učestvuje u nedavno formiranoj Komisiji za istinu u Kongresu koji je pod kontrolom vladajuće stranke.

“Ovdje u Altamiri, koja predstavlja bazu za opoziciju, nastavljaju se mirni protesti i, barem za sada, Nacionalna garda ih dopušta.

No, dok je ovdje relativno mirno, sukobi i hapšenja nastavljeni su u drugim dijelovima zemlje, što će sigurno intenzivirati bitku o tome ko je najveći krivac za trenutno nasilje”, javlja Newman.

Izvor: Al Jazeera