Istraga protiv autora knjige ‘No Easy Day’

Kopija knjige je analizirana u Pentagonu gdje je utvrđeno „kršenje zakletve o čuvanju vojne tajne" (AP)

Otpravnik pravnih poslova u američkom Ministarstvu odbrane (Pentagon) Jeh Johnson potvrdio je da je Pentagon pokrenuo istragu protiv autora knjige i bivšeg komandosa američke mornarice Matta Bissonnettea u kojoj se opisuje vojna akcija u kojoj je ubijen bivši lider Al-Kaide Osama bin Laden, javila je agencija Anadolija.

Postupak je pokrenut zbog sumnje u otkrivanje državne vojne tajne.

Pentagon je upozorio autora da će svako umnožavanje i pojavljivanje knjige u javnosti još više usložiti ovaj slučaj.

Johnson je kazao kako je bivši pripadnik američke specijalne jedinice “Navy Seal“ i autor knjige No Easy Day, pristupanjem jedinici 2007. godine, potpisao zakletvu o čuvanju vojne tajne.

Utvrđeno kršenje zakletve

On je kazao da je kopija knjige analizirana u Pentagonu i da je utvrđeno „kršenje zakletve o čuvanju vojne tajne“, te da je autoru poslano pismo u kojem je informiran o novonastaloj situaciji.

„Obavještavamo vas da ste prekršili zakletvu o strogom čuvanju vojne tajne i da će, s tim u vezi, biti pokrenut pravni postupak protiv vas i svih drugih sudionika“, piše u pismu poslanom autoru knjige No Easy Day.

Pentagon je upozorio bivšeg komandosa i pisca da će svako umnožavanje i pojavljivanje ove knjige u javnosti još više usložiti ovaj slučaj.

Tridesetpetogodišnji Matt Bissonett je u knjizi koristio pseudonim “Mark Owen”.

Izvor: Agencije