Istraga protiv bračnog para Clinton zbog prodaje kompanije Rusima

Rosatom
Zahvaljujući transakciji, Rosatom je postao jedan od najvećih proizvođača uranija na svijetu (EPA)

Iz američkog ministarstva pravosuđa kazali su kako su zatražili od tužitelja da istraže humanitarnu fondaciju bračnog para Clinton i sporazum o prodaji kompanije “Uranium One” ruskom Rosatomu.

Ministar pravosuđa Jeff Sessions rekao je da će biti pokrenuta istraga o “određenim pitanjima” u Fondaciji Clinton i prodaji tvrtke “Uranium One” Rusima, prenosi Fena.

Sessions je ovaj potez opisao u odgovoru na pismo republikanaca u Kongresu.

Demokrati su istragu o “Uraniumu One” nazvali “golemom diverzijom” od istraga koje okružuju Donalda Trumpa i njegove suradnike.

Donacija od 145 milijuna dolara

“Uranium One”, kanadsku rudarsku tvrtku, koja je posjedovala petinu američkih zaliha uranija, kupila je 2010. godine ruska državna tvrtka Rosatom.

Američko ministarstvo vanjskih poslova, pod tadašnjom državnom tajnicom Hillary Clinton, pomoglo je u odobravanju ovog sporazuma iz 2010., zajedno s bivšim predsjednikom Barackom Obamom.

Republikanci tvrde da je Ministarstvo vanjskih poslova odobrilo ovaj sporazum nakon što je humanitarna fondacija Billa Clintona primila donaciju u iznosu 145 milijuna dolara.

Neke od tih doprinosa Clintonovi nisu javno obznanili unatoč njihovu obećanju da će javno imenovati sve donatore, navodi New York Times.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je rekao da mediji nisu adekvatno izvještavali o prodaji američkih rudnika uranija tvrtki koju podržava Rusija.

Tijekom predizborne kampanje 2016. Trump je često govorio o kontroverznom sporazumu o uraniju, koji se koristi u nuklearnim reaktorima, a na to pitanje često se vraća na skupovima i otkad je predsjednik.

Trump ističe da se “prava priča o Rusiji” ne odnosi na navode o miješanju u predsjedničke izbore 2016. već na pitanje kako je Rusija stekla kontrolu nad 20 posto američkih rudnika uranija.

‘Uranium One’ četvrti najveći proizvođač na svijetu

Rosatom, odnosno njegova tvrtka kćerka ARMZ, postupno je kupovala akcije kanadske firme “Uranium One” od 2009. do 2013. i došla u posjed rudnika koji se prostiru od srednje Azije do američkog Zapada, prenio je ranije Sputnjik.

Zahvaljujući toj transakciji, Rosatom je postao jedan od najvećih proizvođača uranija na svijetu.

Tvrtka je dobila rudnike u Kazahstanu, koji su najprofitabilniji na svijetu, a u SAD-u posjeduje kontrolni paket najvećih rudnika uranija.

“Uranium One” posjeduje poduzeća u američkim saveznim državama Wyoming, Texas i Utah i nalazi se na četvrtom mjestu po količini proizvodnje uranija u svijetu.

Izvor: Agencije