Istraga protiv oficira JNA zbog raketiranja Banskih dvora

Banski dvori, Hrvatska, Vlada, Raketiranje
U trenutku napada u Banskim dvorima trebao se održati sastanak Franje Tuđmana, Stjepana Mesića i Ante Markovića (EPA)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je istragu i odredilo istražni zatvor šestorici umirovljenih oficira bivše JNA, osumnjičenih za raketiranje Banskih dvora, sjedišta Vlade Hrvatske, ratne 1991. godine.

Istražni je zatvor određen zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti kaznenih djela.

Istragom je obuhvaćeno pet osoba zasad nepoznatog državljanstva i jedan hrvatski državljanin, koje tužiteljstvo sumnjiči za pokušaj ubojstva predstavnika najviših državnih tijela u pokušaju i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, prenosi Hina.

Tužiteljstvo je navelo samo dob osumnjičenika, a, prema neslužbenim podacima, među njima su nekadašnji general bivše JNA i zapovjednik Ratnog zrakoplovstva u 5. armijskoj oblasti Ljubomir Bajić, koji je izdao zapovijed za napad, i Slobodan Jeremić, nekadašnji djelatnik komande Ratnog zrakoplovstva, koji je planirao napad.

Uz Bajića i Jeremića, terete se i načelnik 105. lovačke bombarderske pukovnije Đ. M., referent u tadašnjem KOS-u Ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja, R. D. i D. L.

Odranije je poznato da nitko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima, a da se pilot D. L, hrvatski državljanin, nalazi u Južnoafričkoj Republici, gdje radi kao civilni pilot.

Šestoricu osumnjičenih umirovljenih oficira JNA tužiteljstvo tereti da su 7. listopada 1991. tijekom oružanog sukoba Hrvatske vojske i JNA na području Hrvatske postupali u cilju da ugroze ustavom propisano državno i društveno uređenje i sigurnost Hrvatske usmrćenjem tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, znajući da će djelovanjem po gusto naseljenom centru Zagreba usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u njegovoj blizini i prouzročiti velika razaranja objekata.

Mete Tuđman, Mesić i Marković

Sumnja se da je tog dana po zapovijedi general-majora JNA i zapovjednika 5. vazduhoplovnog korpusa i pukovnik JNA i pomoćnik zapovjednika za zrakoplovnu podršku u Komandi došao helikopterom na aerodrom Udbina, gdje se sastao s majorom JNA i načelnikom stožera i zamjenikom zapovjednika puka.

Pukovnik je pritom upoznao majora da četvrtoosumnjičeni kapetan I. klase i referent detašmana Kontraobavještajne grupe raspolaže obavještajnim podacima o prostorijama u kojima bi se trebao nalaziti tadašnji predsjednik Republike Hrvatske.

Major je potom izdao zapovijed petoosumnjičenom kapetanu I. klase JNA i komandiru 249. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 105. lba puka da kao pilot aviona Supergaleb G-4 sa četvrtoosumnjičenim kao kopilotom i šestoosumnjičenim kapetanom I. klase JNA kao pilotom drugog aviona izvrše bombardiranje i raketiranje Banskih dvora i objekata u blizini.

Piloti i kopilot zatim su s dva Supergaleba G-4 oko 15 sati doletjeli s aerodroma Udbina do Zagreba, gdje su avionskim bombama MK-82 izvršili bombardiranje prostorija Banskih dvora, u kojima se trebao održati sastanak trojice državnih dužnosnika: Franje Tuđmana, Stjepana Mesića i Ante Markovića. Nakon toga šestoosumnjičenik je ispalio 16 raketa M-74 Munja na Banske dvore, koje su pogodile obližnje objekte.

U ostvarenju cilja nisu uspjeli jer su hrvatski dužnosnici ranije napustili prostorije.

No, usljed njihova ubojitog djelovanja smrtno je stradao civil M. M., dok su ozlijeđeni civili D. M., S. V., D. Č. i V. J. Na Banskim dvorima i susjednim okolnim zgradama nastala je šteta od približno 35 milijuna kuna (4,6 milijuna eura).

Bajić: ‘Mogu se odazvati samo svojoj otadžbini’

Dvadeset šest godina nakon raketiranja Banskih dvora hrvatska je policija u srijedu objavila da je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore.

Istražitelji su ključne podatke dobili 2016. godine kad je od nekih osoba prekinut zid šutnje, nakon čega su prikupljani dokazi i dokumentacija za utvrđivanje odgovornosti.

U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srbijanskih pravosudnih vlasti, objavilo je Ravnateljstvo policije.

Ljubomir Bajić potvrdio je u četvrtak medijima da je on zapovjedio bombardiranje Banskih dvora 1991. godine.

“Ja sam se zakleo državi u kojoj sam živeo da ću je braniti i štititi njen teritorijalni integritet i ustavni poredak i onaj koji se drznuo da to naruši… ja sam lično smatrao da imam pravo da uradim šta sam uradio”, rekao je Bajić za N1.

On je zanijekao da će se odazvati pravosuđu Hrvatske.

“Mogu da se odazovem samo svojoj otadžbini, domovini i svom narodu”, rekao je Bajić.

Izvor: Agencije