Istraga tužilaštva o privatizaciji Telekoma Crne Gore

Mađarski Telekom je 2005. za paket državnih akcija vladi Crne Gore platio 114 miliona eura i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima (AFP)

Crnogorska specijalna tužiteljica za organizirani kriminal i korupciju Ðurđina Ivanović izjavila je u srijedu da tužilaštvo od ranije ispituje sporne detalje u privatizaciji Telekoma Crne Gore, a istraga će biti nastavljena poslije novogodišnjih i božićnih praznika.

U tužilaštvu je od ranije u toku pretkrivični postupak u kome se provjeravaju navodi iz finansijskog izvještaja revizora o privatizaciji Telekoma i zaključenja spornih ugovora, kazala je ona.

Đurđina Ivanović je TV Vijesti rekla da tužilačka istraga nije završena i da će biti nastavljena nakon praznika.

Vijesti pišu da se već godinu vodi istraga o tome kako je i kome Magyar Telekom davao mito.

List tvrdi da su američke finansijske vlasti utvrdile da je Magyar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika s ukupno 7,35 miliona eura, uključujući i advokaticu, sestru tada najvišeg vladinog funkcionera, kao i da su dvojica zvaničnika iz uprave tadašnje državne kompanije novac deponirali na lične račune u bankama van Crne Gore.

Kupovina 2005. godine

Podgorički mediji su ranije u srijedu objavili da se među onima koji su nezakonito primili novac nalazi i Ana Kolarević, sestra tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Ðukanovića.

Ona je, međutim, rekla da nema ništa s tim slučajem i da joj nikada nije uplaćen novac od tih kompanija.

U ime Magyar telekoma, ugovor su potpisali upravo Andraš Balogh i Tomaš Morvai, koji su sada predmet optužbe američke regulatorne agencije.

Mađarski Telekom je 2005. godine za paket državnih akcija vladi Crne Gore platio 114 miliona eura i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima, javlja Tanjug.

Tender za kupoprodaju državnog paketa akcija, u ime vlade, potpisao je tadašnji predsjednik Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović, dok je ministar ekonomije bio Darko Uskoković.

Uskoković je i potpisao ugovor o kupoprodaji državnih akcija, i to na osnovu odluke vlade koju je potpisao premijer Ðukanović od 11. marta 2005. godine.

U ime Magyar Telekoma, ugovor su potpisali upravo Andraš Balogh i Tomaš Morvai, koji su sada predmet optužbe američke regulatorne agencije.

Izvor: Agencije