Istrage zbog provjera prebivališta

Koalicija smatra da će u okviru istraga biti utvrđen lanac odgovornosti, odnosno gdje je počelo kršenje zakona i prava građana (Anadolija)

Posljednja tri dana u svojstvu svjedoka na ispitivanje su pozvani aktivisti Inicijative Glasaću za Srebrenicu, a očekuje se da uskoro budu pozvani i građani koji su direktne žrtve kršenja ljudskih prava i postupanja nadležnih organa u toku tzv. istraga i provjera prebivališta na prostoru općine Srebrenica, saopćeno je iz Građanske koalicije 1. mart. 

Iz Koalicije ističu da Tužilaštvo BiH istrage vodi prvenstveno u smislu zloupotrebe službenog položaja, protiv predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branka Petrića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Stanislava Čađe i šefa Policijske stanice Srebrenica Adisa Cibralića.

Koalicija 1. mart očekuje da uskoro budu pozvani i građani koji su direktne žrtve kršenja ljudskih prava i postupanja nadležnih organa u toku tzv. istraga i provjera prebivališta na prostoru općine Srebrenica.

Smatraju da će u okviru istraga biti utvrđen lanac odgovornosti, gdje je počelo kršenje zakona i prava građana, te da li su poništenja i istrage vršene diskriminatorno, odnosno isključivo prema Bošnjacima, prenosi Fena.

Građanska koalicija 1. mart pozdravlja rad državnih institucija i njihova nastojanja da zaštite ljudska prava građana Bosne i Hercegovine, ali i integritet samog izbornog procesa koji se vezuje za provedbu Izbornog zakona BiH, kojim je zagarantirano pravo glasa svakom građaninu i vezuje ga za općinu prebivališta u Bosni i Hercegovini, javljaju agencije.

Izvor: Agencije