Istražitelji ušli u prostorije Cambridge Analytike

Specijalni savjetnik Robert Mueller ispituje veze izbornog štaba Donalda Trumpa i kompanije (EPA)

Istražitelji iz britanske organizacije za nadzor nad podacima (ICO) ušli su u prostorije firme Cambridge Analytica u Londonu, koja se nalazi u centru afere s optužbama da je ilegalno prikupljala podatke s Facebooka, javio je Reuters, pozivajući se na očevice.

Približno 20 zvaničnika u jaknama s logom ICO-a stigli su u prostorije firme u centru Londona ubrzo nakon što je sudija britanskog Višeg suda izdao nalog za pretres.

Konsultanska firma Cambridge Analytica našla se u centru afere ove sedmice nakon što je uzbunjivač rekao da je platila akademiku da prikupi podatke 50 miliona korisnika Facebooka kako bi napravila profile američkih glasača prije izbora za predsjednika SAD-a 2016. godine. 

Šest miliona dolara za posao

Specijalni savjetnik Robert Mueller ispituje veze izbornog štaba Donalda Trumpa i kompanije.

Muellerovi istražitelji propitivali su bivše zvaničnike štaba o operacijama s podacima, posebno o tome kako su prikupljani i korišteni podaci u ključnim državama, rekla je za Associated Press osoba upoznata s tokom istrage, ali koja nema ovlaštenje govoriti o tome, prenosi Beta.

Istražitelji su se, također, raspitivali o Trumpovom timu za podatke, u kojem su bili analitičari Republikanskog nacionalnog komiteta, odnosima s Cambridge Analytikom, rekla su dva bivša zvaničnika štaba.

Štab je platio toj firmi šest miliona dolara za posao 2016. godine, pokazuju zvanični podaci.

‘Žrtveni jarac’

Profesor na Univerzitetu u Cambridgeu Aleksandar Kogan, koji je sakupljao podatke o milionima korisnika Facebooka, izjavio je u srijedu da je “žrtveni jarac” te društvene mreže i kompanije Cambridge Analytica, tvrdeći da je tačnost obrađenih podataka “preuveličana”.

Kogan je rekao da je za Cambridge Analytiku završio posao 2014. godine, ali ističe da nije znao da će ti podaci biti iskorišteni kako bi se pospješila predizborna kampanja tadašnjeg republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije