Istraživači uslove života na Marsu simuliraju u Utahu

Kompleks u Utahu sadrži šest objekata (EPA)

Istraživačka stanica u saveznoj državi Utah predstavlja jednu od četiri operativne stanice na svijetu u kojima se simulia okruženje poput onog na Marsu.

Navodi se da se zemljište u Utahu često upoređuje s onim na Marsu: beskrajni pejzaž stjenovitih krivudavih kanjona, s tragovima rijeka, vedro nebo, suha klima i sunce u izobilju.

Kompleks sadrži šest objekata: “kuću”, staklenu baštu, dva opservatorija i solarne panele.

Služi kao imitacija okruženja i uslova života na na Marsu.

Najvažniji dio stanice su ljudi

“Posjedujemo dva različita tipa svemirskih odijela. Oba su simulatori odijela, imaju operativnu, ne tehnološku upotrebu. CIlj je da vam pruže osjećaj kao da ste na Marsu”, kaže direktorica programa Shannon Rupert.

Simulatori odijela imaju operativnu, ne tehnološku upotrebu

Anastasia Stepanova je bivša učesnica programa, koja je izabrana kao članica šestočlanog tima, od ukupno 200 kandidata koji su se prijavili.

Njeno zaduženje je bilo da se brine za sigurnost i zdravlje članova tima i obavlja istraživanje iz psihologije za Rusku akademiju nauka.

“Proveli smo brojne geološke i mikrobiološke studije… Provesti svakog dana između dva i četiri sata radeći u odijelu od 14 kilograma može biti zabavno”, kaže Stepanova.

“Jedna stvar koju sigurno znamo jeste da ne možemo dovesti sve ljude koji su nam potrebni. Zato moramo pametno birati. Moramo izabrati ljude koji će najviše doprinjeti i uzvratiti povjerenje timu na zemlji koji ih podržava”, kaže Rupert.

Ona dodaje da “svi koji idu na Mars neće imati samo jedno zaduženje”.

Širi i lični horizonti

Stepanova kaže da su joj tri mjeseca u stanici promijenila život.

“Motivirala me je činjenica da se mogu obučiti za neke druge profesije. Važno je da cijenite lične odnose i držite se podalje od informacione buke. To mnogo otežava koncentraciju i kreativnost, a kada smo tamo bili izolirani od svega toga, produktivnost je bila znatno veća”, ocjenjuje ona.

Rupert dodaje da program nije samo za ljude koji žele istražiti Mars radi ličnog zadovoljstva, već i za one koji žele proširiti lične horizonte.

Izvor: Agencije