Istraživaču arhiva Udbe zapaljen automobil

Mustač je u aprilu 2014. godine izručen Njemačkoj, nakon što je to isto početkom 2014. učinjeno i s Perkovićem (Al Jazeera)

U dvorištu kuće Romana Leljaka, slovenskog istraživača arhiva nekadašnje Udbe, sinoć je izgorio automobil.

Leljak sumnja da je riječ o prijetnji, jer bi u ponedjeljak trebao svjedočiti u Minhenu u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih čelnih ljudi jugoslavenske i hrvatske Službe državne sigurnosti: Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Policija trenutno provodi istragu.

Istraživanje do kraja

“Mogu taj slučaj razumijeti kao neku vrstu upozorenja zbog tog svjedočenja. Ali ja sam poznat po tome da nikad neću stati, jer uvijek istražujem do kraja. To me sigurno neće pokolebati i 17. i 18. maja ću sigurno biti u Minhenu. Reći ću sve ono što sam istraživao u arhivima u Sloveniji u u Beogradu“, kazao je historičar Leljak.

Zdravko Mustač je u aprilu 2014. godine izručen Njemačkoj, nakon što je to isto početkom 2014. učinjeno i s Josipom Perkovićem.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je uoči nedavne posjete Njemačkoj u intervjuu za Deutsche Welle izjavila da u Berlin ide obnoviti narušeno partnerstvo između Njemačke i Hrvatske, misleći pritom na slučaj Perkovića i Mustača.

Taj je slučaj 2013. godine izazvao dosta napetosti s Briselom i Berlinom jer je upravo Njemačka tražila da se Josipa Perkovića i Zdravka Mustača izruči toj zemlji zbog navodne upletenosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Izvor: Al Jazeera