Istraživanje bolesti goveda

U laboratorijima Međunarodne agencije za atomsku energiju veterinarski stručnjaci došli su do saznanja kako prepoznati bolest kvrgave kože goveda.

Bolest je zahvatila i naš region. Upravo zbog toga je u Austriji hitno održan trening za 37 stručnjaka iz 22 zemlje, među kojima su stručnjaci i zemalja regije.

Iako stručnjaci, veterinarski dijagnostičari, prvi put se susreću s bolešću kvrgave kože goveda, laboratorijske tehnike su im poznate, ali ne i virus.

Peter Hostnik vodi laboratorij u Ljubljani. U Austriju je došao po novo znanje.

„Za sistem prepoznavanja uzročnika prije svega treba naučiti razliku između eventualnog cijepnog virusa, ako se u Sloveniji odlučimo za cijepljene, i divljeg virusa koji je na terenu“, rekao je Hostnik.

Na mogućnost izbijanja bolesti spremaju se i u drugim europskim zemljama.

„Dijagnosticiranje bolesti kvrgave kože nije uspostavljeno u našem laboratoriju. Ovdje imamo mogućnost učiti različite načine za to“, kazala je Karin Sekulin, voditeljica laboratorije u Beču.

Trening za stručnjake

Dan počinje u učionici. Predavačica Jenna Achenbach naglašava kako je teorija itekako bitna kada se radi o grupi ljudi iz različitih zemalja, s različitim praksama. 

„Koristeći različite tehnike i različite testove, učimo ih razumijevanju i šta tačno da rade. Ne samo rad s pipetama u laboratoriju i stavljanje preparata u cjevčice. Želimo da razumiju kako test funkcioniše i želimo da shvate kako opisivati dobijene rezultate i šta učiniti nakon toga“, kazala je Jenna Achenbach, konsultantica.

Za razliku od učesnika treninga, stručnjaci odjela za zdravlje i produktivnost životinja Međunarodne agencije za atomsku energiju, posljednjih 15 godina susreću se s bolešću kvrgave kože ali, u Africi. I upravo zbog tog iskustva, kažu, za Europu je sve spremno.

„Pripremili smo paket za hitnu pomoć za svakog od sudionika. Ovo su alati. Riječ je o 500 testova kojim se može potvrditi sumnja na bolest kvrgave kože kako bi se mogla što ranije prepoznati, i kako bi se što ranije mogle uvesti mjere kontrole i spriječiti širenje bolesti“, rekao je Ivančo Naletoski, tehnički voditelj Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Osim paketa testova, Međunarodna agencija za atomsku energiju pomaže i opremom i potrošnim materijalom iglama, maskama, rukavicama, svime što je potrebno za rad laboratorija.

„Ova dodatna pomoć za vanredne situacije stavlja se na raspolaganje na zahtjev zemlje članice agencije. I u vrijednosti je do pedeset hiljada eura. Do sada su tu pomoć tražile i primile Bugarska i Srbija“, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Izvor: Al Jazeera