Istražni komitet iznio informacije o ubistvu Nemcova

Nemcov će biti sahranjen u Moskvi (Getty Images)

Istražni komitet iznio je danas prve verzije ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova, koje idu od kriminala do političke provokacije, s tim da je taj čin bio dobro planiran, javila je Russia today.

Predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je novinarima da nema sumnje da je taj zločin bio dobro isplaniran.

“Istraga je našla da je Boris Nemcov išao sa svojom prijateljicom u stan, koji se nalazi blizu mjesta ubistva. Organizatori i egzekutori su dobro znali tu rutu”, rekao je on.

Slučaj prioritet

On je kazao da su u razriješenje ubistva uključeni najbolji detektivi i forenzičari, a slučaj se smatra prioritetom.

Preliminarni rezultati su pokazali da je političar ubijen iz pištolja “Makarov”. Stručnjaci su pronašli šest okvira municije kalibra devet milimetara na mjestu ubistva.

Istraga je, nastavio je on, usmjerena na ispitivanje svjedoka i proučavanje razgovora preko mobilnog u oblasti mjesta napada, i snimci video kamera obezbjeđenja.

“Ubistvo bi moglo da bude i provokacija da se destabilizuje politička situacija u zemlji. Nemcov je mogao da bude izabran za neku vrstu “žrtve” i to od strane onih koji ne oklijevaju da iskoriste bilo koju metodu da bi postigli svoje političke ciljeve”, rekao je Markin.

“Postoje i izvještaji da je Nemcov primio prijetnje zbog svog stava o ubistvu zaposlenih u Charlie Hebdou u Parizu”, rekao je Markin i dodao da se istražuje i moguća veza ubistva sa građanskim ratom u Ukrajini.

Motivi, prema njemu mogu biti i poslovni, vezani za Nemcova, a i vezani za njegov lični život.

Kasnije danas, nedaleko od mjesta zločina pronađen je automobil korišten u napadu. Ruski mediji su javili da je imao registarske tablice Ingushetie.

Markin je zamolio novinare da se ne povede za neprovjerenim informacijama.

Zvanični izvor

To, se, kazao je on, dijelom odnosi i na taj automobil.

“Sve vrste provjerenih informacija mogu da dođu iz zvaničnih izvora, a u ovom slučaju to je Istražni komitet koji je sada zadužen za slučaj”, rekao je Markin.

On je pružio uvjeravanje novinarima da će Istražni komitet, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna služba bezbjednosti, dati sve od sebe da riješe slučaj.

Nemcov je ubijen u petak uveče oko 23:15 sati. U njega je ispaljeno najmanje sedam ili osam metaka dok je šetao mostom sa poznanicom koja je stigla iz Kijeva.

On će biti sahranjen u Moskvi, rekao je njegov bivši portparol Aleksandar Kotusov agenciji Tass i dodao da porodica još nije donijela konačnu odluku o tačnom mjestu i vremenu sahrane.

Izvor: Agencije