Ištvan Pastor neće prijaviti napadače

Stranka Jobbik je osudila incident, ogradivši se od Tamasa Gaudi-Nagyja, koji je označen kao inicijator napada (AFP)

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je, povodom napada mađarskih ultradesničara na njega u Budimpešti, da ništa slično nije doživio, te da je napad na njega bio organiziran megafonom.

U razgovoru s predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković Pastor je naveo da je u trenutku napada razgovarao telefonom i da nije mogao pretpostaviti da će se tako nešto dogoditi, prenosi Srna beogradske medije.

On je naveo da se sve dogodilo odjednom, munjevitom brzinom, te da čovjek u takvoj situaciji ne zna ni šta da radi, ni kako da se ponaša.

Napad orkestriran megafonom

“Napad je bio orkestriran sa lica mesta megafonom, a govoreno je da sam ja izdajnik, nakon čega je desetak ljudi krenulo prema meni i počeli su da me guraju i pljuju”, rekao je Pastor.

Lider SVM-a izjavio je da neće podnijeti prijavu zbog napada i pljuvanja, ali je dodao kako očekuje da mađarske vlasti pokrenu radnje o ovom pitanju, prenosi Tanjug.

Pastor je, govoreći za mađarsku državnu televiziju iz studija Panon televizije u Subotici, dodao da se nije uplašio, jer je “čvrst čovek”, te da mu je u toj situaciji prvenstveni zadatak bio da bude “samoobuzdan”, odnosno da ne reagira “onako kako u takvoj situaciji ljudska priroda ili nagon diktiraju”.

“Trudio sam se da pobegnem iz te priče. Istovremeno je za mene iznenađujuće i šokantno da na Košutovom trgu, gde se juče [utorak] održavao jedan značajan javni događaj, gde je bio protest koji je sigurno mogao da izazove povećan rizik, nije bilo nikoga iz redova policije ko bi me eventualno mogao odbraniti”, rekao je Pastor, a prenosi RTV Panon na svojoj internetskoj stranici.

Predsjednika SVM-a napala je u utorak u Budimpešti grupa ultradesničara povezana sa strankom Jobbik na platou ispred mađarskog Parlamenta.

Jobbik je saopćenjem osudio incident, ogradivši se od Tamasa Gaudi-Nagyja, koji je označen kao inicijator napada.

‘Izdajnici vise na stupovima’

Kako tvrde, njihov nekadašnji zastupnik Gaudi-Nagy više ne pripada ovoj oporbenoj mađarskoj desničarskoj organizaciji.

Kako prenosi mađarska informativna agencija MTI, Gaudi-Nagy je, govoreći o incidentu, rekao da je “Pastor izdajnik” i da je “zaslužio da ga pljunu”.

“Neka se Ištvan Pastor raduje što se ovako izvukao, jer izdajnici obično vise na stupovima”, kazao je Gaudi-Nagy, prenosi RTV Panon.

On smatra da je Pastor “izdajnik, zato što se udružio sa srpskim radikalima koji ugrožavaju mađarske nacionalne interese i koji su iz Vojvodine protjerali većinu Mađara”.

“Stoga je to najmanje što je Pastor mogao dobiti i što će i svaki izdajnik dobiti”, dodao je Gaudi-Nagy.

Napad na Pastora osudilo je više pojedinaca i političkih organizacija iz Srbije, Mađarske i Evropske unije.

Izvor: Agencije