Oglasi

Italija: Donji dom odobrio paket štednje

Paket uključuje povećanje poreza i smanjenje poreza na neke plate građana, kao pomoć Vladi da smanji deficit.

Donji dom italijanskog Parlamenta odobrio je u četvrtak paket budžetskih mjera štednje, uključujući povećanje poreza i smanjenje poreza na neke plate građana, kao pomoć Vladi da smanji deficit.

Odobrenje se očekivalo nakon što je premijer Mario Monti dobio tri glasa na glasanju o povjerenju u srijedu, koje je sazvao da ubrza usvajanje budžeta.

Mjere sada prelaze u Senat na odobrenje, a to se očekuje prije Božića, navodi Reuters.

Poslanici su odobrili plan sa 372 glasa za i 73 protiv.

Budžet, uklopljen u takozvani Zakon o stabilnosti, predstavlja centar napora Montija da smanji italijanski javni deficit na 1,8 oosto naredne godine, sa 2,6 posto 2012. godine.

Posljednji element

Vlada Italije je 9. oktobra sazvala sjednicu na kojoj je usvojila paket mjera o smanjenju rashoda od 11,6 milijardi eura i podsticaju privrede kako bi poboljšala finansije Vlade.

Od 1. januara 2013. godine stopa poreza na lični dohodak građana s godišnjim prihodom ispod 15.000 eura biće smanjena sa 23 na 22 posto, a porez na dohodak građana čiji godišnji prihodi iznose između 15.000 i 28.000 eura smanjen je sa 27 na 26 posto.

Od 1. jula 2013. godine porez na dodanu vrijednost biće povećan jedan posto i sada će iznositi 22 posto.

Donja stopa poreza na dodanu vrijednost od 10 posto neće se povećavati.

Zakon o stabilnosti posljednji je element velikog paketa zakona koje je odobrio Monti prije početka priprema za izbore.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.